Medija Centar - Aktuelnosti

Kada i kako postupati u slučaju simptoma Covid 19 kod dece

Aktuelnosti | 7.07.2020. Nazad na Aktuelnosti

Služba zdravstvene zaštite dece u vremenu epidemiije COVID-19 radi u dve smene od 07 do 20 časova u svim pedijatrijskim ambulantama, a vikendom u ambulanti „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zmaj Ognjena Vuka 19 takođe od 07 do 20 časova.

Ukoliko dete ima bilo kakve zdravstvene probleme treba da se javi na pregled svom izabranom lekaru. Ako njegov lekar trenutno ne radi, biće primljen od strane lekara koji radi. Simptomi zbog kojih treba reagovati i zvati izabranog pedijatra su: povišena temperatura, suv kašalj, bolovi u mišićima, malaksalost i kod starije dece, gubljenje čula mirisa i ukusa.

Deca i mladi do 18 godina, koji su bili u kontaktu sa obolelim ili pozitivnim na COVID 19, s obzrom na trenutnu epidemiološku situaciju, ne treba da se javljaju na pregled ukoliko nemaju simptoma, ali treba da se telefonski ili putem elektonske pošte obrate svom lekaru kako bi ih posavetovao šta da rade. U ovom trenutku, preporuka je da se ostane u kućnoj izolaciji 14 dana i da se prate simptomi. Pojavom bilo kog simptoma, doći na pregled kod svog izabranog pedijatra.

Kompletna krvna slika, CRP i ostale laboratorijske analize, kao i rtg snimanja rade se isključivo po zahtevu lekara koji je dete pregledao, po posebnom protokolu za suspektnu i decu obolelu od virusa COVID.

Roditelji dece sa jako izraženim simptomima infekcije virusom COVID 19, moraju da se jave Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, koji to dete dalje transportuju, uz predhodnu najavu dolaska, u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.