Medija Centar - Vesti

Bez kontrolnog PCR testa nakon izolacije

Vesti | 24.08.2020. Nazad na Vesti

Obaveštavamo vas da se po odluci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ukida kontrolni PCR test nakon isteka izolacije od dve nedelje.

Naime, po prestanku karantina pacijent će biti pozvan od strane lekara iz covid ambulanti Doma zdravlja “Novi Sad” sa terminom kada da dođe na kontrolu.

Spisak pacijenata kojima se uskoro završava dvonedeljna izolacija dobijaćemo od Instituta za javno zdravlja Vojvodine i na osnovu njega pozivati pacijente na kontrolu.

Ovim potezom želimo da obezbedimo maksimalnu sigurnost svim pacijentima koji dolaze u naše objekte, tako što će oni koji su bili u izolaciji biti pregledani u covid ambulantama i neće biti u kontaktu sa ostalima.

S obzirom na to da se nakon izolacije neće raditi PCR testiranje, lekarski izveštaj će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta: kako se trenutno oseća, da li ima tegobe…

Podsećamo građane da je od krucijalne važnosti da tom prilikom daju tačne podatke na osnovu kojih će lekar ukinuti karantin, jer svaki netačan i namerno prikriven podatak o zdravstvenom stanju može povlačiti za sobom i odgovornost. Samo odgovornošću prema sebi, i drugima, možemo umiriti epidemiološku sliku i smanjiti broj novoobolelih.