Medija Centar - Vesti

14. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Vesti | 20.01.2020. Nazad na Vesti

14. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Ovogodišnji slogan kampanje je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”. Nosilac kampanje je Evropska asocijacija za rak grlića materice, a naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje ove značajne nedelje.

U tom smislu, treba podsetiti da Dom zdravlja “Novi Sad” ima najveći obuhvat žena u okviru nacionalnog skrininga raka grlića materice u Srbiji (oko 70%) odnosno, svaka treća žena u Srbiji je pregledana u našoj ustanovi! Tokom 2019. godine u Domu zdravlja “Novi Sad” urađeno je 25.800. pregleda čime se svrstavamo u sam vrh ustanova primarne zdravstvene zaštite.

Intenziviranje aktivnosti podrazumeva usmeravanje pažnje žena na dostupne mere prevencije bolesti, kao što su vakcinacija protiv HPV virusa, rizikofaktora za pojavu bolesti i terapija ranih promena na grliću materice, odnosnu displazija.

Nažalost, svakog dana u Srbiji jedna žena oboli, a četiri umre od ove opake bolesti.

Pored preventivnih pregleda, sprovodimo i brojne projekte koji se bave edukacijom mladih o značaju i karakteristikama HPV infekcije, znacima za prepoznavanje, posledicama HPV infekcije kao i mogućnostima prevencije i lečenja.

Kada je reč o stopi obolevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje više oko 1.500 novoobolelih žena od raka grlića materice. Svake godine više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih, odnosno, da redovne kontrole i odazivanje na skrining programe jednom u tri godine može otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest u njenom začetku.