Medija Centar - Vesti

17. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 23-29.01.2023.

Vesti | 20.01.2023. Nazad na Vesti

17. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice sa željom da počnu da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, kao i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

Ovogodišnji slogan kampanje je „Rak grlića materice, rak koji možemo sprečiti”. Nosilac kampanje je Evropska asocijacija za rak grlića materice, a naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje ove značajne nedelje.

U tom smislu, treba podsetiti da Dom zdravlja “Novi Sad” ima najveći obuhvat žena u okviru Nacionalnog skrininga raka grlića materice u Srbiji (oko 70%) odnosno, svaka treća žena u Srbiji je pregledana u našoj ustanovi!

S tim u vezi, Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” 25.01.2023. godine organizuje javnu manifestaciju u prostorijama JP “Parking servis” od 10 do 14 časova.

Zainteresovani građani moći će da izmere visinu šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i da nauče kako se pravilno meri krvni pritisak. Osim toga, posetioci će moći da izmere telesnu težinu, izračunaju BMI (indeks telesne mase), ali i količinu CO (ugljen-monoksida) u izdahu aparatom Smokerlyser.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” tokom 2020. godine registrovano je 1087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove maligne lokalizacije. Svake godine više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih, odnosno, da redovne kontrole i odazivanje na skrining programe jednom u tri godine može otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest u njenom začetku.