Medija Centar - Vesti

18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Vesti | 19.01.2024. Nazad na Vesti

18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 22. do 28. januara 2024. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića kao i promocija značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije, kako primarne prevencije (promocija odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizacija), tako i sekundarne prevencije (ranog otkrivanja karcinoma grlića materice putem Papanikolau testa i redovnim posetama ginekologu).

Ovogodišnji slogan kampanje je “Naučiti.Sprečiti.Rano otkrivanje” (Learn. Prevent. Screen)

Nosilac kampanje je Evropska asocijacija za rak grlića materice, a naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje ove značajne nedelje.

Osnovna poruka svim ženama – rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti, žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje samo jedan dan kada će posetiti svog lekara – ginekologa i obavati preventivni pregled! Standardizovane stope mortaliteta od raka na populaciju sveta prema vodećim lokalizacijama kod žena u Republici Srbiji u 2021. godini,  pokazuju da se karcinom grlića materice nalazi na četvrtom mestu sa 6,2% (Vojvodina 7,6).

Skoro svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena. Efikasni primarni (vakcinacija protiv HPV-a) i sekundarni pristupi prevenciji (skrining i lečenje prekanceroznih lezija) sprečiće većinu slučajeva raka grlića materice.

U tom smislu, treba podsetiti da Dom zdravlja “Novi Sad” ima najveći obuhvat žena u okviru Nacionalnog skrininga raka grlića materice u Srbiji (oko 70%) odnosno, svaka treća žena u Srbiji je pregledana u našoj ustanovi!

S tim u vezi, Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” 22.01.2024. godine obeležiće ovu nedelju predavanjem „Prevencija raka grlica materice“ na Iceps Visokoj strukovnoj školi gde će studentkinje upoznati sa faktorima rizika za nastanak raka grlića materice, koliko je značajno odgovorno ponašanje i redovne posete izabranom ginekologu. Svake godine više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih, odnosno, da redovne kontrole i odazivanje na skrining programe jednom u tri godine može otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest u njenom začetku.