Medija Centar - Aktuelnosti

Svetski dan hemofilije

Aktuelnosti | 17.04.2018. Nazad na Aktuelnosti

Dom zdravlja “Novi Sad” priključuje se obeležavanju 17.04.2018. Svetskog dana hemofilije /World Hemophilia Day/ tako što će od večeras naša upravna zgrada na Bulevaru cara Lazara br.75 biti osvetljena crvenom bojom u znak solidarnosti sa onima koji boluju od ove teške bolesti!

Podsećamo da je juna 2017. godine u Kliničkom centru Vojvodine urađena prva operacija kolena kod hemofiličara nakon formiranja Centra za sveobuhvatno zbrinjavanje hemofiličara /Comprihensive Care Centre/ od strane Svetske Federacije za hemofiliju /WHF World Hemophilia Federation/ čime su se otvorila vrata da naši stručnjaci budu uvršteni u tim Svetske organizacije za lečenje pacijenata obolelih od hemofilije.

Procenjuje se da u svetu od bolesti zgrušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek svakom četvrtom dostupno odgovarajuće lečenje.

Situacija u našoj zemlji je mnogo bolja, jer su savremena dijagnoza, lekovi i terapija dostupni za svih 900 obolelih, i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije. Hemofilija je nasledna sklonost krvarenju. Od klasične hemofilije obolevaju gotovo isključivo muškarci, dok su žene uglavnom prenositelji bolesti (sa majke na sinove).

Svetski dan hemofilije obeležava se od 1989. godine.

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti. Želja je da se svakoj osobi sa hemofilijom omogući normalan i kvalitetan život, bez mnogo ograničenja koja su danas još uvek prisutna u svakodnevnom životu.

U znak podrške obolelima i njihovoj svakodnevnoj borbi za dostojan život, večeras će, pored Upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” jarko crvenom bojom biti osvetljeni most na Adi, zgrada Narodne skupštine, palata Albanija i druga javna zdanja u Beogradu.

 

Svetski dan hemofilije