16. oktobar – Svetski dan hrane
Vesti | 16.11.2016. Nazad na VestiSvetski dana hrane ustanovila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) na dvadesetoj konferenciji održanoj 1979. godine.
Svetski dan hrane obeležava se 16. oktobra svake godine, na dan kada je 1945. godine u Kvebeku osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.
Ove godine Svetski dan hrane – 16. oktobar obeležave se pod sloganom:
Klima se menja. Proizvodnja hrane se takođe mora promeniti.
Ovogodišnja tema, u prvi plan stavlja uticaj klimatskih promena na poljoprivredu i proizvodnju hrane, odnosno na problem koji utiče na snabdevanje stanovništva hranom i vodom.
Problem klimatskih promena i njihovog uticaja na proizvodnju hrane zahteva hitnu reakciju – stručnjaka, naučnika, političara, privrede, ali i nas samih, kao pojedinaca.
Šta mi možemo da učinimo:
Sačuvajmo dragocene prirodne resurse
Štedimo vodu.
Promenimo ishranu.
Sačuvajmo okean pun riba.
Energetski efikasno je najbolje.
Kupujemo organsko.
Održavajmo zemljište i vodu čistima.
Koristimo solarne ploče i druge zelene izvore energije.
Stvarajmo manje otpada
Kupujmo samo neophodno.
Birajmo ružnije voće i povrće.
Neka nas oznake ne zavaraju.
Ograničimo upotrebu plastike.
Reciklirajmo.
Mudro čuvajmo hranu.
Iskoristimo ostake hrane.
Uzgajajmo biljnu hranu.
Ostali načini kako biti klimatski pametan
Odlaži otpad pametno.
Vozimo bicikli, pešačimo ili koristimo javni prevoz.
Kupujmo lokalno.
Učinimo gradove zelenijim.
Štitimo šume i štedimo papir.
Budimo obavešteni o klimatskim promenama.
Širimo priču o klimatskim promenama.
Prosledimo (igračke, odeću, knjige…)
Budimo eko putnici.
Koristimo eko proizvode za decu.
Izvor podataka: World Food Day 2016: Activity Book
Dostupno na:
http://www.fao.org/documents/card/en/c/9c90a681-39d4-404e-b4d1-9b2753e145bb/
Prim. dr Tatjana Egić
Specijalista opšte medicine i subspacijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi