Medija Centar - Vesti

Vitamin E: Vaš zaštitnik od svakodnevnog stresa

Vesti | 14.10.2024. Nazad na Vesti

Ne postoji samo jedan jedini vitamin E, već je to zajednički nazivu za celu grupu antioksidanata koji zbog svoje sposobnosti da neutrališu slobodne radikale, pomažu u smanjenju upalnih procesa u telu i jačju imuni system.

U pitanju je moćni antioksidans, što znači da je stalno u borbi protiv oksidativnog stresa. Oksidativni stres može ubrzati starenje, oštetiti ćelije, pa čak i doprineti razvoju hroničnih bolesti. Ali ne brinite, vitamin E je tu da vam pruži zaštitu i očuva vaše ćelije mladim i zdravim.
Zašto je vitamin E važan?
U svetu ishrane, vitamin E igra ključnu ulogu kao za zdravlje imunog sistema, kože, kose, očiju, kardiovaskularnog sistema i repoduktivnih organa. Takođe, igra ulogu u održavanju funkcionalnosti mozga i srca.
Koliko nam je potrebno?
Preporučeni dnevni unos za odrasle je oko 15 miligrama vitamina E dnevno. Ipak, zapamtite da se ovaj vitamin taloži u telu, pa se preterani unos ne preporučuje. Umerenost je ključ!
Gde ga pronaći?
Ako mislite da morate posegnuti za skupim suplementima, evo dobre vesti: vitamin E je lako dostupan kroz ishranu, i to u mnogim namirnicama koje su i te kako pristupačne! Evo gde ga možete naći:
Biljna ulja – ulju pšeničnih klica, ulje lešnika, suncokretovo, bademovo ulje
Orašasti plodovi i semenke – Bademi, orasi, lešnici, semenke suncokreta i bundeve
Voće – Avokado, mango kivi, , kupine , crne ribizle, brusnice, kajsija
Povrće – crvena slatka paprika, španać, blitva, kelj, brokuli
Namirnice životinjskog porekla: guščije meso, jetra, bubrezi, jaja, losos, pastrmka
Zaključak:
Vitamin E je tiho i efikasno brani vaše telo od svakodnevnih izazova. Uz malo pažnje u ishrani, lako možete osigurati dovoljan unos ovog vitamina. Zato sledeći put kada uzmete šaku badema ili dodate suncokretovo ulje u salatu, setite se da činite nešto veliko za svoje zdravlje.