Medija Centar - Vesti

Vitamin k – Mali vitamin s velikom ulogom

Vesti | 15.10.2024. Nazad na Vesti

Da li ste ikada pomislili da bi neki vitamin mogao biti odgovoran za nešto tako važno kao što je zgrušavanje krvi ili jačanje vaših kostiju? Ako niste, vreme je da upoznate vitamin K, bez kojeg bi i najmanja posekotina postala ozbiljan problem.

Šta je vitamin K i zašto je važan?

Vitamin K je, zapravo, grupa jedinjenja, a najvažniji su vitamin K1 (filokinon), koji uglavnom dolazi iz biljaka, i vitamin K2 (menakinon), koji se nalazi u fermentisanim namirnicama i životinjskim proizvodima. Iako je ovaj vitamin često zanemaren, bez njega bi telo bilo u velikim nevoljama, jer on igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, procesu koji nas sprečava da krvarimo previše čak i pri najmanjim povredama. Osim toga, vitamin K pomaže u održavanju zdravih kostiju tako što aktivira proteine odgovorne za vezivanje kalcijuma u koštanom tkivu.

Gde se nalazi vitamin K?

Dobra vest je da vitamin K možete lako pronaći na svojoj trpezi! Evo nekoliko izvora koji su dostupni u svakodnevnoj ishrani:

Vitamin K1 možete naći u začinima /bosiljak, žalfija, origano, list peršuna, crni biber/ lisnatom zelenom povrću /španać, kelj, blitva, rukola, raštan, zelena salata, lišće vinove loze/, brokuliju, kupusu, prokelju. U manjimm količinama i u ostalom voću iI povrću.

Vitamin K2 se nalazi u fermentisanim namirnicama / kimchi, miso i natto/, kiselim krastavcima, mesu, jajima, maslacu i sirevima

Za optimalno iskorišćenje vitamina K1 iz povrća, jedite ga uz malo masnoće (maslinovo ulje ili avokado), jer je ovaj vitamin rastvorljiv u mastima.

Koliko nam je vitamina K potrebno?

Svi znamo da je balans ključan, pa je tako i sa vitaminom K. Preporučena dnevna doza za odrasle je oko 90 mikrograma za žene i 120 mikrograma za muškarce. Na sreću, manjak ovog vitamina je relativno redak, ali nedostatak može dovesti do problema sa krvarenjem ili slabih kostiju, posebno kod starijih ljudi.

Zaključak: Mali vitamin, velika snaga

Vitamin K je možda tih i povučen, ali njegova uloga u našem telu je neprocenjiva. Od zdrave krvi do jakih kostiju, ovaj vitamin je suštinski za održavanje vašeg zdravlja. Dakle, sledeći put kada vidite blitvu na pijaci, setite se – kupujete ne samo povrće, već i svoj “vitaminski osigurač”.