Medija Centar - Aktuelnosti

Akcija „Knjiga na dar“

Aktuelnosti | 11.04.2019. Nazad na Aktuelnosti

Dom zdravlja “Novi Sad” Vas poziva da zajedno realizujemo inicijativu “Knjiga na dar” kao najlepši vid obeležavanja 15. maja Svetskog dana porodice, u okviru koje bi knjigu dobila svaka porodica koja nema uslove da obezbedi knjigu adekvatnu za uzrast njihovog deteta.

Jedan deo knjiga bi darovale patronažne sestre u redovnim posetama porodicama sa nižom platežnom sposobnosti, a drugi deo bi rasporedili po pedijatrijskim čekaonicama i savetovalištima. Kroz ovu aktivnost bi patronažne sestre edukovale porodice na koji način da poboljšaju interakciju između roditelja i dece i informisale ih o značaju čitanja sa detetom od najranijeg uzrasta.

Pozivamo sve sugrađane dobre volje da nam se pridruže i da poklone knjigu za uzrast od 0. do 5. godine svakog radnog dana od 07 do 20 časova u objektima Liman IV, Novo naselje i “Jovan Jovanović Zmaj”.

Kada započeti sa čitanjem sa detetom?

Čitanje sa detetom od najranijeg uzrasta, već od drugog meseca starosti kada je prošlo prilagođavanje porodice na promene koje su se odigrale, ima izuzetan stimulativni efekat na sveobuhvatni razvoj deteta. Utiče na razvoj fine motorike, jezika, memorije, udružene pažnje, mašte i na detetov socijalni i emotivni razvoj. Dete u porodici doživljava knjigu I čitanje kao prijatnu aktivnost i na taj način stvaramo nove čitaoce.

Pored toga kroz ovu aktivnost roditelj uči na koji način da komunicira sa svojim detetom, šta mu prija, kako dete pokazuje određene emocije i uči da prilagodi svoje ponašanje i odgovori na detetove signale.

Važno je da se knjige biraju u skladu sa uzrastom deteta jer je za svaku dob karakteristično određeno ponašanje prema knjizi:

  • 6-mesečna beba stavlja knjigu u usta
  • 12-mesečna beba može da pokaže jednim prstom
  • 18-mesečna beba okreće stranicu knjige
  • Od 2-godišnjeg deteta ne možemo da očekujemo da sedi i sluša
  • 3-godišnje dete može da ispriča poznatu priču

Ne postoji bolja aktivnost koju roditelj može da uradi sa svojim detetom tokom dana.