Medija Centar - Vesti

Akreditovano predavanje o sarkopeniji

Vesti | 6.06.2019. Nazad na Vesti

Pozivamo vas da u velikoj sali Upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” u četvrtak 06.06.2019. godine od 08:30 do 10 časova prisustvujete akreditovanom predavanju o sarkopeniji prof. dr Oliviera Bruyere, profesora Кliničke epidemiologije Univerziteta u Liežu u Belgiji i načelnika Istraživačkog departmana istog univerziteta.

Uvaženi profesor drži predavanje u okviru Programa ranog otkrivanja sarkopenije na teritoriji Južno-bačkog i sremskog okruga i edukacije lekara primarne zdravstvene zaštite koji je organizovao Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo.

Profesor Bruyere je CEO Evropskog udruženja za klinički i ekonomski aspekt osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO), generalni sekretar je Belgian Bone Club i član je Naučnog savetodavnog odbora International Osteoporosis Foundation a angažovan je i kao ekspert u French Agency for Food, Environmental and OccupationalHealth & Safety (ANSES).

Sarkopenija (MКB 10 – M62.84) predstavlja degenerativno oboljenje praćeno gubitkom mase skeletne musculature, kao i njene snage koji se javlja tokom života. Dijagnoza sarkopenije se prema preporukama Evropske radne grupe postavlja kod onih osoba kod kojih postoji mala mišićna masa na osnovu izmerene čiste apendikularne mišićne mase u odnosu na visinu (izražava se u kg/m2 i za muškarce iznosi ≤ 8.50 kg/m2 a za žene: ≤ 5.75 kg/m2), maloj brzini hoda (1.0m/s), maloj mišićnoj snazi merenoj ručnim dinamometrom (30kg za muškarce i 20kg za žene).

Literaturni podaci ukazuju da su 2000. godine u SAD-u troškovi posledica sarkopenije, kao što su fizička nesposobnost, hospitalizacija, boravak u staračkim domovima, depresija i smrtnost povezani sa direktnim troškovima zdravstvene zaštite, porasli na 18.5 milijardi dolara. Preko 15% populacije starije od 50 godina ima sarkopeniju, a taj procenat kod starijih od 70 godina iznosi čak 45%.

Po popisu iz 2011. godine u Vojvodini od 1,9 miliona stanovnika, njih skoro 760 000 su stariji od 50 godina, a očekuje se da će do sledećeg popisa, zbog demografskih promena kojima smo izloženi, udeo osoba starijih od 50 godina biti blizu polovine ukupnog broja stanovnišva Vojvodine.

Do sada nije sprovedeno istraživanje koje bi dalo podatak kolika je zastupljenost ovog oboljenja u populaciji Vojvodine i ovim posebnim programom bi dobili uvid u prevalencu sarkopenije u dva okruga.

Pozivaju se lekari iz Službe opšte medicine i Službe za specijalističko-konsultativnu delatnost da prisustvuju predavanju. Predavanje je u fazi akreditacije tako da će svi prisutni naknadno dobiti bodove.