Medija Centar - Saveti lekara

Alergije na sunce

Saveti lekara | 17.07.2018. Nazad na Saveti lekara

Tokom letnjih meseci česte su alergijske reakcije na sunce, naročito na nežnoj dečijoj koži. Sunce, morska voda, hlor iz bazena, vetar… uzrokuju jaku dehidriranost kože, što zahteva posebnu negu, odnosno primenu sredstava namenjenih intenzivnoj nezi, a u zavisnosti od tipa kože. Promene, koje mogu da nastanu, kreću se od potpuno bezazlenih do onih koje zahtevaju ozbiljnije lečenje. Mogu biti u vidu lokalizovanog osipa na otvorenim regijama kože i diseminovane (rasprostranjene) sa izraženim promenama: crvenilo, mehurovi, svrab, ljuštenje kože.

Hronična kožna alergijska oboljenja, koja su česta u dečijem uzrastu, tokom leta mogu biti u dobroj remisiji i nije potrebna terapija. Ali, u nekim slučajevima može doći i do iritacije, pa je potrebno pre odlaska na letovanje savetovanje sa lekarom, u smislu adekvatne prevencije ovakvih stanja. Uz to, redovno sprovoditi zaštitu od sunca i hidriranje kože.

Najbolji recept za sprečavanje fotodermatoza (alerije na sunce), po rečima Šefa odeljenja dermatologije, dr Jadranke Janković je postepeno izlaganje suncu i nanošenje fotoprotektivnih krema pola sata pre izlaganja, sa ponavljanjem mazanja. U slučaju izraženih reakcija maksimalno izbegavati boravak na suncu.