Medija Centar - Saveti lekara

Bezbedno okruženje malog deteta

Saveti lekara | 5.04.2019. Nazad na Saveti lekara

Malo dete od 3 godine, isto je što i avanturista – istraživač koga vodi isključivo želja zaotkrivanjem, i ostvarivanje zadatog cija, bez pojma o mogućoj opasnosti, stoga okruženje mora biti prilagođeno tome.

Fizička spremnost trogodišnajka dozvoljava im da se sami: popnu, dohvate, dopuze, dovuku otvore, podignu, sve što im je nadohvat ruke. Izvori potencijalne opasnosti za zdravlje i život, moraju biti adekvatno obezbeđeni.

Utičnice za struju da izolujte. Nameštaj oštrih, ravnih ivica zaoblite štitinicima. Stepenište osigurajte gumama protiv klizanja i mekim ogradama. Prozore ne držite otvorene, ako je dete u blizini, krevete ne stavljajte ispod prozora. Vrata neka imaju gumene graničnike kako se ne bi sama zatvorila, i tako dete „zarobila“.

Sva grejna tela koja mogu dovesti do opekotine držite pod kontrolom i sa sigurnosnim ventilima.

Žice, gajtane, smestite iza aparata, blizu zidova i dalje od znatiželjnog oka mališana. Sva sredstva za higijenu, lekove, alkohol stavljajte dovoljno visoko da bi ih dete moglo dohvatiti.

Kada ispijate kafu, čaj ili bilo šta toplo ne držite dete u naručju.

Pričajte svom trogodišnjem detetu odakle dolazi opasnost, kako da je ne izazove i kako da sam sebi pomogne ukolio do nje dođe. Mali avantursti sa tri godine umeju da slušaju i upamte!

I naravno, ponašajte se i živite i sami onako kako želite da se ponaša i živi vaše dete!

Imati radoznalo i „nesnosno“ dete od tri godine, znači da imate zdravo, veselo i pametno dete.

Da bi ostalo nepovređeno u tom uzrastu, NE SMETE GA OSTAVLJATI SAMOG!


Dr Vesna Vuleković, načelnica pedijatrije