Medija Centar - Vesti

Epidemija morbila i MMR vakcinacija

Vesti | 23.01.2023. Nazad na Vesti

U svetlu pojave epidemije morbila u Srbiji, a koja se mogla naslutiti lošim obuhvatom imunizacije koja se, nažalost, može staviti na dušu svima nama ali iz različitih pobuda, Dom zdravlja “Novi Sad” smatra da javnost mora biti upoznata sa činjenicama. Iako je Novi Sad po mnogo čemu pozitivnom grad primer naše zemlje, nažalost ima najmanji obuhvat imunizacije MMR vakcinom, jedva 25%.

Poslednja epidemija morbila u Srbiji bila je 2017. i 2018. godine, i tada je registrovano oko 5.800 obolelih osoba i 15 preminulih, među kojima i jedno novorođenče.

Kao i tada, i sada je ovakav scenario mogao biti izbegnut da se od strane roditelja poštovao kalendar imunizacije koji podrazumeva vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od morbila, zaušaka i rubeola. Najoptimalniji period za vakcinaciju deteta MMR vakcinom je između 12 i 15 meseci života.

Unazad 25 godina, od kada je prvi put izrečena neutemeljena sumnja u povezanost MMR vakcine sa autizmom, objavljivanjem rada u medicinskom naučnom časopisu “The Lancet” od kojeg se kasnije i sam časopis ogradio, sve svetske organizacije su pratile i ispitivale ove tvrdnje, i sve su odbacile takvu mogućnost.

Najjači argument roditelja koji su protivnici MMR vakcine jeste vreme imunizacije i pojave prvih znakova iz autističnog spektra, iako je u pitanju samo podudarnost, a ne naučno potkrepljena činjenica.

Iz tog razloga, mi još jednom upućujemo snažan, činjenicama potkrepljen i jasan odgovor struke na internet spekulacije. Vakcinacija je jedini način da zaštitimo sebe i druge osobe od oboljevanja od neke zarazne bolesti. Ne postoji drugi način efikasne zaštite za stanovništvo i posledice nevakcinisanja jesu epidemije zaraznih bolesti koje nisu morale da se dogode. Svako obolevanje od neke bolesti nosi rizik od komplikacija ili smrtnog ishoda, pogotovo ako nema efikasnog leka za njeno lečenje, a upravo su takve bolesti protiv kojih se vakcinišemo.

Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, dete koje ne boluje od hroničnih bolesti može da primi vakcinu.

Svaki pedijatar, kao izabrani lekar, dužan je da da informacije roditeljima o svim aspektima pravilnog razvoja, ishrane, zaštite zdravlja, lečenja pa i vakcinacije deteta. Pre vakcinacije, od roditelja/staratelja uzimaju se podaci o trenutnom zdravstvenom stanju deteta i obavlja kompletan pregled deteta.

Vrata svih pedijatrijskih ambulanti Doma zdravlja “Novi Sad” otvorena su za roditelje koji imaju pitanja, sumnju ili im je potreban savet, i to ne samo kada je u pitanju vakcinacija MMR vakcinom.

Vakcinacijom ne štitimo samo sopstvenu decu, već celu populaciju.