Medija Centar - Vesti

Euromelanoma dan

Vesti | 13.05.2019. Nazad na Vesti

Odeljenje dermatologije Doma zdravlja “Novi Sad” i ove godine, kao i više godina unazad, prati kampanju „Euromelanoma dan“ koja se održava 13. maja 2019. godine, a deo je evropske akcije za rano otkrivanje malignih tumora kože.

Pored pregleda koji dermatolozi rade, kroz ovu kampanju se promoviše značaj prevencije, rane dijagnoze i ranog lečenja raka kože, prevenstveno melanoma.

Stopa oboljevanja od melanoma je u stalnom porastu,pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju u prethodnim decenijama, a pored toga rizik je i izlaganje veštačkim izvorima UV zračenja, odnosno, upotreba solarijuma.

Problem u našoj zemlji je što se, još uvek, veliki procenat (oko 80%) melanoma dijagnostikuje u kasnijoj fazi, kada je tumor debljine iznad 1mm i rizik od širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe značajno veći.

Pored ovakvih kampanja, pregledi kože i pregledi mladeža (dece i odraslih) sa dermoskopijom obavljaju se u svakodnevnom radu dermatologa i tada pacijenti dobiju savete o faktorima rizika, zaštiti kože od sunca, načinu samopregleda kože i daljim dermatološkim kontrolama.