Medija Centar - Saveti lekara

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Saveti lekara | 26.01.2018. Nazad na Saveti lekara

U poslednjoj sedmici januara, obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Cilj kampanje je podsećanje javnosti na mogućnosti i značaj prevencije oboljenja, koje je i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja i umiranja žena u našoj populaciji.

Karcinom grlića materice je, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno 2. mesto. Najčešće se dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine.

U našoj zemlji se svake godine registruje 1.300 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok godišnje gotovo njih 500 izgubi život u borbi sa ovom bolešću.

Preventivnim merama i kontinuiranom edukacijom ova se slika značajno može promeniti. Zbog toga što redovni pregledi tako značajno mogu uticati na ishod i prognozu bolesti. U Srbiji se sprovodi Nacionalni skrining na karcinom grlića i podrazumeva ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa ženama uzrasta od 25 do 64 god. jednom u 3 godine.

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti njihov razvoj u karcinom.

Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promena na ćelijama grlića materice.

Početne promene-displazije potpuno su izlečive i zahtevaju samo češće kontrole ili minimalne terapijske procedure.

Ukoliko se početne promene razviju u karcinom, lečenje je dugotrajno, radikalno, a prognoza bolesti neizvesna.

U Srbiji oko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima odmaklu bolest.
U odmaklom stadijumu, samo jedna od šest obolelih žena će preživeti narednih 5 godina.

Pored PAPA brisa, lekar se može opredeliti za dopunske analize koje mogu ukazati na početne promene cerviksa-HPV tipizaciju-uzimanje brisa na viruse ili kolposkopiju tj. mikroskopski pregled grlića.

S obzirom na to da je hronična infekcija posebnim tipovima HPV virusa najčešći uzrok ove bolesti, vakcinacija (imunizacija) se sprovodi u mnogim zemljama, kao vid primarne prevencije. No, ova vakcina ne štiti od svih tipova HPV virusa koji mogu izazvati malignu bolest, već samo od najčešćih.

Zato je važno istaći da imunizacija nikako ne isključuje potrebu za redovnim obavljanjem ginekoloških pregleda.

Apelujemo na sve pripadnice lepšeg pola, da makar jednom u 3 godine izdvoje dan za svoje zdravlje!

Dr Ljiljana Stanišić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena