Medija Centar - Vesti

Fitonutrijenti – snaga boja

Vesti | 27.10.2024. Nazad na Vesti

Zamislite da svaki put kad pojedete šarenu salatu ili sveže voće, vaš organizam dobija malu dozu prirodne zaštite – to su fitonutrijenti u akciji. Svaka boja na vašem tanjiru nosi bogatstvo fitonutrijenata koji doprinose zdravlju na različite načine. Fitonutrijenti su biljni spojevi koji nisu esencijalni za preživljavanje, ali imaju snažne zaštitne efekte na naše telo. Evo zašto je važno jesti raznobojne namirnice i kako svaka boja doprinosi vašem zdravlju.

Crvena – za zdravlje srca i jačanje imuniteta

Crveni fitonutrijenti, poput likopena i antocijanina, čuvari su vašeg srca. Likopen, prisutan u paradajzu, lubenici i crvenom grejpfrutu, štiti ćelije od oštećenja i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Antocijanini iz trešanja i jagoda deluju kao antioksidanti, pomažući imunitetu i smanjujući upale.

Narandžasta i žuta – za zdravlje očiju i kože

Narandžasti i žuti fitonutrijenti, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, poznati su po svom blagotvornom dejstvu na vid i kožu. Beta-karoten, prisutan u šargarepi, slatkom krompiru i bundevi, pretvara se u vitamin A koji održava zdravlje očiju i pomaže koži da se regeneriše. Lutein i zeaksantin, koje nalazimo u kukuruzu i žutom paprikama, štite oči od štetnih UV zraka i smanjuju rizik od makularne degeneracije.

Zeleno – detoksikacija i jačanje kostiju

Zeleni fitonutrijenti, kao što su hlorofil, sulforafan i izoflavoni, podržavaju detoksikaciju tela i zdravlje kostiju. Hlorofil iz lisnatog povrća poput spanaća i kelja pomaže u čišćenju organizma, dok sulforafan iz brokolija i kupusa pomaže u borbi protiv raka. Izoflavoni, koji se nalaze u soji i grašku, pomažu očuvanju zdravlja kostiju i mogu smanjiti simptome menopauze.

Plava i ljubičasta – za mozak i dugovečnost

Plavi i ljubičasti fitonutrijenti, kao što su resveratrol i antocijanini, pospešuju zdravlje mozga i usporavaju starenje. Resveratrol, prisutan u grožđu i borovnicama, ima snažno antioksidativno dejstvo koje štiti srce i usporava starenje ćelija. Antocijanini, prisutni u kupinama, patlidžanima i šljivama, podržavaju zdravlje mozga i smanjuju upale.

Bela – imunitet i zdravlje kostiju

Beli fitonutrijenti, poput alicina i kvercetina, doprinose jačanju imuniteta i zdravlju kostiju. Alicin iz belog luka ima snažno antibakterijsko i antivirusno dejstvo, dok kvercetin, prisutan u luku i cvetači, pomaže u borbi protiv upala i jača imunitet.

Zaključak: 

Vaš zadatak je jednostavan – svakodnevno pojedite 2 namirnice od svake boje, uživajte u prirodnim ukusima i pružite svom telu sve ono što mu je potrebno da ostane vitalno i otporno na bolesti. Neka svaki zalogaj bude korak ka boljem zdravlju!