Medija Centar - Saveti lekara

Kako se prilagoditi hladnom vremenu

Saveti lekara | 5.12.2021. Nazad na Saveti lekara

Posle izuzetno toplog oktobra čini se da nam je zima konačno na pragu. Spoljne temperature su svakog jutra sve niže pa je vreme i da zimske jakne i debele kapute izvadimo iz ormana.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Vesna Vuleković apeluje na roditelje da posebno obrate pažnju na to kako odevaju svoje mališane kada izlaze iz kuća.

Deca moraju biti adekvatno obučena jer su temperature, pogotovo jutarnje, sve bliže nuli, a očekuje se i da će pasti ispod nule. Najbolje je da se roditelji odluče za slojevito oblačenje mališana, kako bi u vrtiću mogli da skidaju deo po deo odeće, u zavisnosti od aktivnosti. Nikako se ne sme oznojano dete pustiti napolje, jer se može dogoditi da se prehladi – ističe dr Vuleković napominje da roditelji moraju voditi računa i kada je u pitanju ishrana njihove dece.

Deci treba davati što više vitaminskih preparata, pogotovo voća i povrća bogatih vitaminom C. Na pijacama se još mogu naći zelene paprike, a velik je izbor južnog voća koje obiluje vitaminom C, kao što su kivi, mandarine, narandže, grejpfrut. Osim toga, u turšiji i kiselom kupusu takođe ima mnogo ovog vitamina. Ukoliko deca nisu ljubitelji voća i povrća, treba im davati multivitaminske preparate – naglašava dr Vuleković.

Prema njenim rečima, ako mališanu procuri nos ili počne da kašlje, ne treba žuriti kod lekara. Najpre treba dete izdvojiti iz kolektiva (vrtića, škole), dati mu tople čajeve, neki sirup ili tablete paracetamola za povišenu temperaturu, ukoliko ona prelazi 38, potom kapi za nos nakon toalete nosa. Uz konzumiranje dovoljne količine tečnosti, detetu se može lokalno dati sprej u usta koji ima antibakterijsko delovanje (npr. tantum verde).

Antibiotik se nikako ne sme dati odmah, jer su te infekcije uglavnom virusne prirode. Ukoliko se temperatura ne smiruje ili ako raste, sekret iz nosa postaje obojen, a grlo je i dalje zažareno, onda se obavezno dete mora odvesti kod izabranog pedijatra koji će ga pregledati i prepisati mu odgovarajuću terapiju.

Kada je u pitanju odraslo stanovništvo, dr Mirjana Kolundžić, takođe, savetuje da se Novosađani oblače slojevito, kako bi svoj organizam zaštitili od niskih jutarnjih temperatura, zatim unošenje što veće količine mlake tečnosti (nikako vrele), kao i vitamina i minerala, kojih najviše ima u svežem voću i povrću.

Tegobe koje sugrađani mogu da osete su grebanje u grlu, kijavica, kašalj, opšta slabost i malaksalost, a poneko može da ima i blago povećanje temperature. Prema njenim rečima, takvim pacijentima se preporučuje simptomatska terapija – korišćenje nazalnih sprejeva, septoleta, dok antibiotike ne bi smeli da uzimaju bez konsultacija sa svojim izabranim lekarom.

Temperaturu između 37 i 38 stepeni, koja je uobičajena za prehlade u ovo vreme, ne treba skidati antipireticima. Ti pacijenti, kako kaže dr Kolundžić, treba da uzimaju veću količinu tečnosti jer se na taj način sam organizam, isparavanjem kroz kožu, brani od povišene temperature. Ako temperatura pređe 38,5 stepeni, onda se može uzeti neki preparat za snižavanje temperature, kao što su paracetamol ili febricet.