Medija Centar - Saveti lekara

Kako zaštititi decu od letnjih infekcija?

Saveti lekara | 13.06.2021. Nazad na Saveti lekara

Odgovorno ponašanje, adekvatna preventiva i praćenje saveta pedijatara osnovni su elementi za bezbrižan letnji odmor i sa malom decom.

Tokom letnjih meseci osetljiva dečija koža izložena je različitim, nepovoljnim, uticajima – suncu, hloru, morskoj i prljavoj (ili nedovoljno čistoj) tekućoj i vodi u bazenima, vetru. Sve su to okolnosti koje mogu delovati nadražajno, te izazvati infekcije ili dehidriranost kože.

Promene mogu biti od potpuno bezazlenih do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštiti dece Doma zdravlja „Novi Sad“, dr Vesna Vuleković.

  • Crevne infekcije

Tokom letnjeg perioda, najčešće posete pedijatrima uzrokovane su crevnim infekcijama, a koje izazivaju bakterije i virusi iz pokvarene hrane i prljave vode.

Mleko, jaja, meso i svi proizvodi od ovih namirnica, te nedovoljno oprano voće i povrće najčešći su izvor infekcija.

Simptomi trovanja hranom i vodom su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura i važno je što pre se obratiti pedijatru, kako bi se odredio uzrok i odredila adekvatna terapija.

Da bi se izbegle ove neprijatne situacije valja voditi računa o rokovima trajanja konzumirane hrane i pravonačinskom čuvanju iste.

  • Urinarne infekcije

Jednako zastupljene, u letnjem periodu naročito, su urinarne infekcije. Peckanje i svrab u predelu genitalija, učestalo i bolno mokrenje, pojava sekreta neprijatni su simptomi i neophodna je poseta pedijatru, radi utvrđivanja uzroka i određivanja adekvatne terapije.

Kako je vlažan, sintetički, posebno, materijal pogodan za razvoj brojnih infekcija, preporučljivo je promeniti deci kupaći kostim, uz predhodno sušenje kože.

  • Infekcije oka

Toplota, suv vazduh, prljava i preterano hlorisana voda uzroci su čestih infekcija očiju tokom letnjeg perioda. Leti se deca više znoje, ali i trljaju oči prljavim rukama, borave u klimatizovanim prostorijama što takođe dovodi do niza iritacija.

Ukoliko crvenilo, suzenje, otok i druge slične neprijatnosti u predelu oko očiju ne prestanu u roku od 24 časa, važna je poseta pedijatru, pa i konsultacija sa oftamologom, radi određivanja adekvatne terapije.

Kao deo preventive, obezbedite deci adekvatne naočare za sunce sa zaštitnim filterima od UVA i UVB zračenja.

  • Upala uha

Boravak na moru, jezeru, reci ili bazenu, te direktno izlaganje slušnog kanala različitim bakterijama, gljivicama i hloru izaziva upalu spoljašnjeg uha.

Prvi simptom je bol, koji se pojačava kako bolest napreduje, a mogu se javiti i povišena temperatura i sekret iz uha. Važno je što pre obratiti se lekaru.

  • Kožne infekcije

Bakterije se vrlo lako razmnožavaju i šire i kontaktom na nežnoj dečijoj koži, tako da su kožne infekcije – imetigo vrlo česte tokom leta. Obično su mesta mikropovreda – mikrolezija (oštećenja kože koja se i ne vide golim okom), koja su svakodnevna i uobičajena pojava, u kontaktu sa prljavom vodom i peskom punim bakterija, idealno mesto za razvoj infekcija. Crvenilo sa ili bez svraba i povišena telesna temperatura prvi su simptomi kožnih problema. Naravno, neophodna je adekvatna terapija, prema preporuci pedijatra ili dermatologa. Kako su deca podložnija kožnim infekcijama ne preporučuju se neproverena mesta za kupanje i igranje, ali i insistira na adekvatnom održavanju lične higijene.

  • Infekcije usta

Sunčevi zraci, ali i slana morska i nedovoljno čista rečna i jezerska voda, te hlor u bazenima izazivaju pucanje i perutanje usana, što stvara pogodno tle za razvoj infekcija, kako samih usana, tako i usne duplje i zuba. Ukoliko se jave bilo kakve promene, bol ili druge nelagodnosti važno je obratiti se za pomoć pedijatru.

Preventivno, dobro je pred odlazak na letovanje obaviti detaljnu kontrolu i eventualnu poprvaku zuba, u skladu sa preporukom stomatologa.

Preporučuje se i redovno korišćenje balzama za usne sa UV zaštitom.

Konačno, opšti savet dr Vuleković je da se deca rashlađuju, ali da se izbegavaju neproverena kupališta i da se obavezno tuširaju pre i posle kupanja u bazenu ili moru, te presvuku u suvu garderobu. Važno je postepeno i dozirano izlaganje suncu, naročito kod dece sklone alergijama, uz korišćenje adekvatnih zaštitnih krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, a po preporuci pedijatra ili dermatologa.