Medija Centar - Saveti lekara

Koliko Novosađanke doje svoje bebe?

Saveti lekara | 1.10.2010. Nazad na Saveti lekara

Na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije u Domu zdravlja «Novi Sad» u Službi za zdravstvenu zaštitu dece od 1995. godine intenzivno se sprovodi Program «Zaštita, podsticanje i pružanje podrške dojenju». U 20 savetovališta za odojčad ove službe, 40 pedijatrijskih timova već 15 godina prati Stopu dojenja u gradskoj zajednici Novi Sad.

Pre sprovođenja Programa «Baby friendly» 1995. godine je sprovedeno bazično ispitivanje u našoj ustanovi. Od tada do danas ova istraživanja su svake godine obuhvatila između 3.000 i 3.500 dece uzrasta od rođenja do navršenih godinu dana.
Signifikantan je skok Stope dojenja od 1995. godine do danas.

   godina/uzrast
    jedan mesec
      tri meseca
     šest meseci
1995.
85 %
50 %
17 %
2000.
90 %
70 %
47 %
2005.
92 %
80 %
52 %
2009.
95 %
86 %
64 %

Evaluacija stope dojenja nakon petnaestogodišnjeg sprovođenja Programa «Zaštita, podsticanje i pružanje podrške dojenju» ukazuje na znajačni porast stope dojenja kod odojčadi u Novom Sadu. Ovo je postignuto zahvaljujući timskom angažovanju pedijatrijske, patronažne i Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja «Novi Sad». Sumirajući rezultate, zaključili smo da je neophodno podsticati majke da istraju na dojenju svoje dece i posle uzrasta od šest meseci – do kog uzrasta je isključivo ishrana majčinim mlekom najbolja hrana za odojče – jer smo uočili da nakon tog perioda nešto brže opada stopa dojenja među malim Novosađanima.
Pedijatri savetuju da odojče treba da sisa godinu dana i duže, uz pravilnu dopunsku ishranu.
Znajući sve prednosti dojenja, trudimo se da u Savetovalištima za odojčad Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja «Novi Sad» majkama približimo prednosti i koristi prirodne ishrane za pravilan rast, razvoj i zdravlje njihove dece.
To je očigledno dalo rezultate.

Zašto je dojenje važno?

 
Dojenje je velika olakšica i prednost jer je hrana sa majčinih grudi uvek pristupačna, sveža i čista, ne zahteva neku posebnu pripremu i jedina je besplatna! Majčino mleko sadrži sve neophodne hranljive materije koje su u količini, sastavu i obliku najidealnije usklađene sa potrebama deteta u prvim mesecima života. Ono se lako vari i i zaziva minimalne stomačne tegobe. Bakteriološki je ispravno i sadrži zaštitne materije koje brane bebu od zaraznih bolesti, posebno od proliva. Dojenje povoljno utiče na emocionalno zbližavanje majke i deteta. Ono pozitivno utiče i na zdravlje majke. Doprinosi bržem oporavku posle porođaja, brže vraća matericu u stanje pre trudnoće, reguliše telesnu težinu, smanjuje rizik od karcinoma dojke i jajnika, a i postporođajna depresija je ređa.
Veliki doprinos uspešnosti dojenja dolazi i od strane budućih očeva. Oni pokazuju veću zainteresovanost za podršku i pomoć majci, a to potvrđuje i sve veća posećenost budućih očeva na predavanjima koja su organizovana za tate u Školi za trudnice.

Kada je pravo vreme da se priča o dojenju?

Prvi kontakt i prva saznanja o dojenju Novosađanke dobijaju u toku trudnoće, pohađanjem Škole za trudnice. Ova Školica već četvrtu deceniju za redom radi na psiho-fizičkoj pripremi trudnica za porođaj. Broj polaznica iz godine u godinu postaje sve veći, što govori u prilog tome da su žene postale svesnije svog doprinosa u aktivnijem učešću planiranja porodice.
Svakog meseca oko 120 novih polaznica se upiše na kurs psiho-fizičke pripreme za porođaj i skoro isto toliki broj uspešno savlada sve zadatke i ode pripremljeno i bez straha na porođaj. O tome svedoče brojni pozivi, pisma i posete zadovoljnih mama koje ohrabruju naše polaznice i potvrđuju naš kvalitet rada.
Pored vežbi disanja kojima pripremamo trudnice za samostalno ublažavanje porođajnog bola, mnogi časovi posvećeni su higijeni deteta, ali i ishrani sa posebnim akcentom na dojenje. Kako majčino mleko zauzima prvo mesto u odabiru najzdravije hrane za bebu u prvih šest meseci, brojni su saveti kako da se majke pripreme i savladaju veštine uspešnog dojenja. Normalno je da u periodu dojenja nailazimo na brojne poteškoće, ali ako je majka motivisana i uporna, dobija podršku zdravstvenih radnika i porodice, uspeh je zagarantovan.
Pohađanje Škole za trudnice je besplatno. Upis za pohađanje kursa je uvek početkom meseca. Početkom novembra počeće upis trudnica koje će se poroditi u decembru. Od ove godine, Škola za trudnice postoji na dvema lokacijama:

Zmaj Ognjena Vuka 19, stara zgrada               
021/4879-580 i 4879-574                                      
svakog dana od 7 do 19 h                                  
 
Rumenačka 102, I sprat
021/4879-309 radnim danim 7- 9 h
064/8088-177 i 064/8088-178 7- 20 h
 
 

Kako doći do stručne pomoći?

Nakon porođaja, osim majki, svekrvi i najbližih članova porodice, porodilje najviše pomoći dobijaju od patronažnih sestara. U Domu zdravlja «Novi Sad» svakodnevnu podršku dojenju pružaju patronažne sestre. Trenutno služba broji 50 patronažnih sestara, koje pokrivaju teritoriju opštine Novi Sad i Sremskih Karlovaca.
Svaku bebu, nakon izlaska iz porodilišta, posetimo pet puta uzastopno, a ako postoji potreba patronažna sestra će obilaziti i majku i bebu dok im bude trebala pomoć. Do navršene prve godine beba se obilazi još dva puta, kao i sa navršenih dve, odnosno četiri godine.
U 2009. godini obišli smo 4.080 porodilja i primetili da su majke bile motivisane za dojenje.

Telefoni Službe patronaže su:

4879-822 i 4879-862 (od 7 do 14h),
4879-767 (od 7 do 9h)
preko Call centra 4879-000 (od 14 do 20h).