Medija Centar - Foto Galerija

Konferencija „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE”

Foto Galerija | 1.11.2022. Nazad na Foto Galerija

U Velikoj sali Novosadskog sajma 31. oktobra u 12.00 časova Dom zdravlja “Novi Sad” je bio domaćin Konferencije „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” Konferenciju organizuje Udruženje “Roditelj” zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje Republike Srbije i uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Gradska uprava za zdravsto Grada Novog Sada, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Dom zdravlja „Novi Sad“ su i u ovoj oblasti bili pioniri. Prvi smo u zemlji počeli sa vakcinacijom devojčica i dečaka, postavili temelje da se danas održi ovakva Konferencija.

Prednjačimo i u skriningu raka grlića materice. Svaka četvrta žena obuhvaćena skriningom, pregledana je u Domu zdravlja „Novi Sad“. Projekat HPV vakcinacije otpočeli smo oktobra 2020. godine. Naši partneri, od početka, jesu Grad Novi Sad i Institut za javno zdravlja Vojvodine.

U poslednje 2 godine podeljeno je 4400 doza. Ako uzmemo u obzir to da se daju u nekoliko doza, zaštitili smo blizu 2000 dece.

Budući da je od maja vakcina protiv HPV dostupna u domovima zdravlja u Srbiji potpuno besplatno (preko Fonda, za definisane kategorije), pokrenuta je 
zajednička kampanja u cilju obaveštavanja stanovnika Srbije o ovoj važnoj akciji.

CIlj kampanje “Zajedno protiv grlića materice – HPV NE” je podizanje svesti roditelja o ovoj temi kako bi interesovanje za ovaj vid prevencije bio što bolje prihvaćen.

Ispred Doma zdravlja “Novi Sad” skupu su se obratili direktor prim. dr Veselin Bojat, dr Ljerka Popov, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost i dr Vesna Vuleković, načelnica Službe zdravstvene zaštite dece kao i:

  • Prof. dr Sanja Radojević – Škodrić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje
  • Prim dr sci. med. Katarina Boričić, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”
  • Doc. dr Dragan Stajić, član Gradskog veća za zdravstva
  • Dr Mirjana Štrbac, Institut za javno zdravlje Vojvodine
  • Gordana Plemić, direktor Udruženja “Roditelj” – Milan Grujin, Školska uprava Novi Sad