Medija Centar - Vesti

Projekat „Kreativnim igrama do zdravih navika“

Vesti | 3.11.2020. Nazad na Vesti

Tim Razvojnog savetovališta Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, počinje realizaciju projekta „Kreativnim igrama do zdravih navika“. 

U aktuelnom periodu u kom se trenutno nalazimo, dok svaki dan donosi nove izazove za najmlađe članove našeg društva i njihove roditelje, odlučili smo se da na zabavan i edukativan način pružimo podršku deci i njihovim roditeljima osmišljavanjem kreativnih igara i zabavnih aktivnosti na youtube kanalu i facebook stranici Razvojnog savetovališta. Ove zanimljive igre i aktivnosti su osmišljene tako da mogu da se realizuju u kućnim uslovima.

Cilj projekta je pružanje informacija roditeljima o načinima na koji mogu približiti deci znanja o potencijalno opasnim virusima, kao i načinima na koji se prenose, i kako se najbolje zaštititi od virusa.

Ciljnu grupu u ovom projektu predstavljaju deca uzrasta od 4 do 6 godina, kao i njihovi roditelji.

Postoji razlog zbog kog smo se odlučili da upravo kroz igru deci pružimo nove informacije o zdravim navikama.

Za decu igra nije samo zabavna aktivnost. Igra ima ključnu ulogu u usvajanju novih znanja i veština potrebnih za kasnije snalaženje u različitim životnim situacijama. 

Kroz igru deca najbolje usvajaju nova znanja, i na taj način najbolje razvijaju svoju kreativnost. Veoma je važno da istaknemo da pored usvajanja znanja o virusima i načinima na koji se prenose, kao i kako se zaštiti od njih, vodili smo računa da sve aktivnosti koje ćemo prikazati budu tako osmišljene da utiču na razvoj fine motorike šake i prstiju, da pomažu deci da razvijaju svoju pažnju dok rade, da lakše prihvate instrukcije od roditelja, da bogate rečnik novim nepoznatim rečima koje do sad nisu upotrebljavali, da se služe maštom I, na kraju, ovo je interesantan način da roditelji provedu kvalitetno vreme sa svojom decom.