Medija Centar - Saveti lekara

Letnji odmor je na pragu, kako se ponašati?

Saveti lekara | 7.07.2014. Nazad na Saveti lekara

Na letnjem odmoru trebalo bi da se opusti cela porodica, ali da bi zadovoljstvo bilo potpuno, nije na odmet slediti savete pedijatra kako bi se izbegle eventualne neprijatnosti. Nisu samo malaksalost, sunčanica, glavobolja, glavni zdravstveni problemi sa kojima se u ovom periodu suočavaju naši mali pacijenti. U letnjem periodu  pomoć pedijatra je češća zbog  crevnih, kožnih, urinarnih infekcija, infekcija usne duplje, upala uha i iritacije i infekcije oka, alergije na sunce….

Upala uha

Zbog boravka na moru, jezeru, reci ili u bazenu, ovo je period kada često dolazi do infekcija i upala uha, a razlog tome leži u činjenici da je slušni kanal tada direktno izložen različitim bakterijama, gljivicama i prljavoj vodi.Pod upalom spoljašnjeg uha najčešće se podrazumevaju različite forme zapaljenja kože spoljašnjeg slušnog kanala, a prvi simptom je bol koji se pojačava kako bolest napreduje. Ponekad se javlja sekret iz uha i povišena temperatura.Ukoliko se to dogodi, neophodno je potražiti pomoć pedijatra, koji će na osnovu pregleda preporučiti adekvatnu terapiju.

Crevne infekcije

Crevne infekcije su češće najčešćim bolesti letnjeg perioda i najčešće su izazvane, bakterijama i virusima koji se nalaze u pokvarenoj hrani i prljavoj vodi.Izvor infekcije najčešće je nepravilno čuvana hrana kao što su mleko, sladoled, jaja, meso, nedovoljno oprano voće, povrće i prljave ruke. Treba veoma voditi računa o temperature frižidera u kojima se ove namirnice čuvaju, a da bismo se zaštitili od neprijatnih stomačnih tegoba, savet je izbegavanje brze i slične hrane, preporučljivo je proveriti rokove trajanja svake namirnice koja se kupuje.Veliku opasnost predstavljaju i sladoled i kremasti kolači koji se u ovom periodu konzumiraju u velikim količinama, iako o njihovoj ispravnosti u poslastičarnicama brinu sanitarne inspekcije.Simptomi trovanja hranom i vodom su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura.U svakom slučaju, obavezna je poseta pedijatru kako bi se utvrdio uzrok infekcije i odredila adekvatna terapija, eventualno konsultacija otorinolaringologa.

Infekcije oka

Na štetno sunčevo zračenje nisu otporne ni oči, jer toplota  pogoduje  pojavi bakterijskih infekcija očiju, jer se leti deca više znoje i češće dodiruju oči rukama koje nisu baš uvek čiste.Treba imati na umu da duži boravak dece u klimatizovanim prostorijama takođe  može delovati na oči da budu suvlje i podložnije infekciji. Najefikasnija zaštita su kvalitetne naočare za sunce koje štite od UVA i UVB zračenja.Alergijske reakcije su moguće ako oči dođu u kontakt s preterano hlorisanom vodom, zato ne bi trebalo preterivati sa gnjuranjem.Crvenilo obično brzo prođe, ali se desi i da iritacija potraje.Ako se crvenilo, suzenje oka, otok i druge neprijatnosti u predelu oka ne smanjuju u roku od dan-dva, ne preostaje  ništa drugo nego da se obratite pedijatru koji će nakon pregleda, odrediti terapiju za efikasno otklanjanje smetnji ili konsultovati oftalmologa.

Kupanje u bazenu, reci ili moru

Plivanje, brčkanje,rashlađivanje u bazenu, reci ili moru, deluje pozitivno na organizam, a isto tako postoje rizici kojima smo izloženi u vodi.Hlor deluje nadražajno, smanjuje otpornost oka i može biti preduslov za dobijanje očne infekcije, ali isto tako baš tu vrebaju bakterije,virusi i gljivice.Voda je veliki prenosilac crevnih, ali i kožnih infekcija. Savet je da se deca rashlađuju, ali da izbegavaju neproverena i zabranjena kupališta, koja pored infekcija nose sa sobom i druge opasnosti.Tuširanje pre i posle ulaska u bazen, reku ili more obavezno je, naročito za osetljivu dečiju kožu.

Urinarne infekcije

Često se javljaju i urinarne infekcije, čiji su simptomi: peckanje i svrab u predelu genitalija, praćeno učestalim i bolnim mokrenjem, pojavom sekreta na donjem vešu.Veoma  je bitno da posle kupanja u bazenu, u reci i na moru osušimo ili promenimo deci  kupaći, jer  je vlažan materijal idealan za razvoj brojnih  infekcija.U svakom slučaju, potrebno je potražiti pomoć i savet  pedijatra, koji će na osnovu pregleda odrediti adekvatnu terapiju.

Alergija na sunce

U letnjim mesecima dečija koža izložena je brojnim nepovoljnim uticajima okoline (sunce, morska voda, hlor iz bazena, vetar) – koji uzrokuju i jaku dehidriranost kože celog dečijeg tela, što zahteva posebnu negu leti, odnosno primenu sredstava namenjenih intenzivnoj nezi dečije kože, pa joj, u zavisnosti od tipa i sklonosti, moramo posvetiti znatno više brige nego inače. Promene koje mogu da nastanu kreću se od potpuno bezazlenih do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje.Kod neke  dece može se javiti i alergija na sunce koja se manifestuje crvenilom, svrabom i urtikama po koži različite veličine. Deca  sklona ovakvim reakcijama na sunce trebalo bi postepeno i dozirano da se izlažu suncu, obavezno koristeći  kremu sa zaštitnim faktorom po preporuci pedijatra ili dermatovenerologa.

Infekcije usta

Ni stomatolozi nisu bez posla, jer se kod pojedine dece osetljive na sunčeve zrake mogu primetiti ispucale usne koje se perutaju, a takvo stanje može da bude plodno tle za nastanak infekcije u ustima. Kao preventiva, preporučuje se korišćenje balzama za usne sa UV zaštitom.Ne postoje karakteristične letnje infekcije zuba, ali je moguće da se aktiviraju,  zato što izlaganje suncu tokom leta privremeno obara imunitet, zbog čega mogu da prorade već prisutne infekcije zuba kod dece. Preporuka je da deca redovno kontrolišu zube, a pred odlazak na letovanje ne preporučuju se ozbiljnije intervencije na zubima.

Kožne infekcije

Bakterije se veoma lako razmnožavaju i šire kontaktom  u nežnoj dečijoj koži, te najveći broj dece “dobije” kožnu infekciju-imetigo. Obično se to dešava na mestima takozvanih mikrolezija – oštećenja koja se ne vide golim okom, ali su dovoljno velika za bakterije. Te mikropovrede su svakodnevna i uobičajena pojava, ali ako se dete, na primer, okupa u ne higijenskoj reci, ili se igra u pesku koji je pun bakterija…Deca sa osetljivom kožom podložnija su infekcijama,uz dobru ličnu higijenu ( tuširanje bar dva put dnevno ) izbegavanje kritičnih i nehigijenskih mesta za kupanje je najbolja prevencija. Kod kožnih infekcija prvi simptomi su crvenilo sa ili bez svraba, obično praćeni bez povišene telesne temperature. Potrebno je potražiti pomoć ili savet pedijatra, koji će na osnovu pregleda odrediti adekvatnu terapiju.

APOTEKA „ZA PONETI“  NEKOLIKO KORISNIH SAVETA  ZA PRVU POMOĆ

Iako ne možete da povedete svog pedijatra na more, ponesite “apoteku”, najpoželjnije bi bilo da ih na  letovanju ne otvorite, ali ipak evo  neophodnih lekova za što bezbednije letovanje:

Antipiretici –  lekovi za  povišenu telesnu temperaturu su lekovi koji efikasno snižavaju povišenu telesnu temperaturu i dobri su analgetici jer  mogu ublažiti eventualne situacije koje su praćene bolom. Sirupi  se ne mogu upotrebljavati kada dete povraća,zato treba poneti i čepiće (supozitorije). Čepići su veoma važni kada dete povraća, ili jednostavno neće da proguta sirup. Ne treba ih koristiti kada dete ima proliv.

Lekovi protiv alergija ( sirupi, kreme za kožu ) – alergije nisu retke na letovanju, važno je brzo reagovati, zato treba imati antihistaminski sirup ili kremu za lokalnu upotrebu, koji su veoma efikasni za uobičajene alergije kakva je, na primer, koprivnjača ( urtikarija )  ili  kod „ujeda“ insekata, koji nekad može biti praćen nesnosnim  svrabom.

Kapi za nos – iako su prave prehlade retke na letovanju, mogu se desiti, naročito na planini, zapušen nosić veoma smeta detetu, naročito bebama. Pored otežanog uzimanja hrane i vode, postoji velika opasnost od razvoja zapaljenja srednjeg uha, zato su kapi neophodan „putnik“ u svakoj mini apoteci. Kapi se ne daju duže od tri do četiri dana, a to je obično dovoljno da letnja „mini prehlada“ prođe.

Kapi i kreme za oči – nije loše imati i antibiotske kapi ili kreme za oči.Boravak na pesku i često trljanje oka može dovesti do zapaljenja vežnjače – konjunktivitis-a, zatim uzrokovano dugim ronjenjenjem ili alergijom na sunce.Obavezno se treba držati propisanih doza, a najbolje je pre upotrebe konsultovati lekara.

Antibiotici – ne preporučuje se  davanje  antibiotika „napamet“, NITI PONETI antibiotski sirup “širokog spektra”, jer za uvođenje antibiotske terapije, ipak treba potražiti pomoć         lekara u turističkom mestu u kojem boravite, jer su apoteke dobro snabdevene pa nije problem doći do antibiotika koji prepiše lekar.

Antibiotske kreme za kožu – nije loše imati i neku antibiotsku kremu za kožu, jer nije retko da deca sa promenom ambijenta dobiju infekciju kože. Gnojna infekcija kože – impetigo  i zapaljenja genitalija ( i devojčica i dečaka ) prilično je česta u letnjem period, ali pre upotrebe, obavezno konsultovati lekara.

Preparati za nadoknadu tečnosti ( tokom povraćanja i proliva ) – bez obzira na uzrok povraćanja i proliva, stub lečenja je nadoknada izgubljene tečnosti.Najprirodniji način je uzimanje dovoljne količine tečnosti koja sadrži potrebne sastojke – šećer i elektrolite.Ima sve više preprata za nadoknadu tečnosti, lako se rastvaraju u vodi prema uputstvu, a sada imaju i lep ukus! Treba se držati pravila “često po malo”, naročito ako dete povraća.Jedna do dve kafene kašičice, na pet do deset minuta – pravi je recept za decu, do pola čaše na početku, dok se stanje ne popravi. Prvih nekoliko sati ( nekada i duže ) NEMA hrane, samo nadoknada tečnosti!

Probiotici – lekovi za regulaciju stolice probiotici su preparati koji sadrže „dobre“ bakterije koje u crevima pomažu varenje i doprinose formiranju normalne stolice. Zato, ako dete ima proliv, ovi lekovi mogu pomoći da se ubrza normalizacija crevne funkcije.Ne treba započinjati terapiju kod dece koja povraćaju i imaju proliv, tek kada prestane povraćanje treba dati probiotike.

Antiseptični rastvor, sterilna gaza i hanzaplast – neki antiseptični rastvor je neohodan za pravilnu obradu posekotina ili oderotina kada dete nezgodno padne. Uz sterilnu gazu i malo pribranosti možete da „obradite“ manje povrede, ili bar da ih privremeno sanirate pre odlaska kod lekara.

Tablete protiv „putnog“ povraćanja –većina dece dobro podnosi put, ipak, postoje deca, koja imaju izraženu mučninu i povraćanje tokom putovanja,pa je pred put potrebno rastereti stomačić (lagan obrok sa malo tečnosti) i da se voda tokom puta daje po principu “često po malo” Ali, ako i pored toga deca imaju muku i povraćanje, a naročito ako se to dešavalo i ranije, možemo potražiti spas u tableticama protiv povraćanja, ali uz predhodnu konsultaciju i preporuku pedijatra pre polaska na put.

Šta predstavlja Sunce?  Koliki je pozitivan uticaj na organizam?!

Sunce je izvor života i energije za sva živa bića, iako na zemlju dospeva samo mali deo sunčevog zračenja.Ono podstiče stvaranje vitamina D, dobro raspoloženje, povećava vitalnost i relaksaciju.

Poslednjih decenija statusni simbol je i preplanulost – znak zdravog i lepog tela, mada postoji opasnost koje donosi nekontrolisano izlaganje Suncu, što ima za posledicu trajnih oštećenja na koži, kao i globalno zagrevanje, pojava ozonskih rupa i pojačano sunčevo zračenje ili insolacija. Sunce emituje veliki i kontinuirani spektar elektromagnetnih zraka.Jačina UVB zraka zavisi o godišnjem dobu i dobu dana. UVA zraci ne menjaju svoj intenzitet i jednako su opasni u svako doba dana ili godine.Oštećenje kože počinje već sa prvim izlaganjem suncu i kumulativnog je karaktera, pa zato nikada nije dovoljno rano za zaštitu deteta od negativnog uticaja sunčeva zračenja.

Dečija koža je osetljivija na sunce i lakše izgori nego koža odraslih. Zato decu od 6 meseci ne bi uopšte trebalo izlagati suncu a stariju od 6 meseci treba zaštiti prikladnom odećom, kapama, šeširićima, sunčanim naočarima i sredstvima za zaštitu od sunca namenjenu deci, koja apsorbiraju i sprečavaju prodor UV zraka na kožu. Kod direktnog izlaganja suncu dolazi do slabljenje imunog sistema u nekim slučajevima stvaranja i katarakte oka.Alergija na sunce lako se prepoznaje po crvenom osipu na koži i neugodnom peckanju, obično u području dekoltea ili ruku, jer su ti delovi najviše izloženi suncu.

Zbog veoma štetnog dejstva, Sunce je najbolje izbegavati u periodu između 11 i 17 časova uz korišćenje preparata za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, koji se nanose na kožu  30 do 60 min. pre izlaska na sunce ( kremovi, losioni ili ulja sa UVB i UVA filterom ). Naročito na moru  preporuka je da se koriste vodootporne kreme jer se sunčevi zraci prelamaju i prolaze kroz vodu, a kako naši mališani malo budu u vodi malo na Suncu, potrebno je adekvatno ih zaštititi. Obratite pažnju i kada je oblačno, jer UV zraci prodiru kroz oblake pa se može izgoreti, a da se to i ne osetiti.

I na  kraju, logično pitanje,  postoji li „pametno sunčanje“ ? – procenite sami.

Autor teksta:


Prim. mr.sc. med Branislava Stanimirov