Medija Centar - Aktuelnosti

“Majčino mleko – najbolja hrana”

Aktuelnosti | 7.11.2018. Nazad na Aktuelnosti

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada već četvrtu godinu za redom realizuje projekat “Majčino mleko – najbolja hrana”.

Projekat podrazumeva realizaciju predavanja sa radionicama koji će se održati usledećim mesnim zajednicama:

Futog, Veternik, Sremska Kamenica, Kać, Kovilj, Šangaj, Petrovaradin, Rumenka, Kisač, Begeč, Budisava, Bukovac, Bangladeš i Veliki rit.
Prvo predavanje sa radionicom će seodržati 08.11.2018. godine u biblioteci „Ivo Andrić“ u Rumenci, sa početkom u 10 časova.
Zainteresovane sugrađanke će imati priliku da saznaju najnovije stručnestavove u vezi sa dojenjem, ali i negom njihovog deteta.

Pozivamo sve trudnice i njihove partnere, ali i one koji žele da čujupredavanje, da nam se pridruže u učenju.

Dojenjeje najzdraviji početak života. Dojenjem se prenosi toplina, osećaj bezbrižnostii zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. To je najbolji mogući start života svakognovorođenčeta.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa su:

  • sključivo dojenje donavršenih 6 meseci života
  • odojčetu ne trebadavati zamene za majčino mleko
  • majka treba da dojido druge godine i duže uz pravilnu dohranu

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvihšest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela.Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijihbolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa,oboljenja srca …

Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinogmleka. Ako dojenje traje duže od četiri meseca smanjuje se rizik da beba oboliod infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizikod razvitka alergija. Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posleporođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu. Žene koje dojebrzo se vraćaju na svoju težinu, a rađene su studije koje pokazuju i da imajumanji rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojki i jajnika.