Medija Centar - Aktuelnosti

„Majčino mleko- najlepša hrana 4“

Aktuelnosti | 6.12.2018. Nazad na Aktuelnosti

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja „Novi Sad“ nastavlja sa realizacijom projekta „Majčino mleko – najlepša hrana 4“.

U saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Novi Sad već četvrtu godinu za redom realizuje projekat koji podrazumeva predavanja sa radionicama koja će se održati usledećim mesnim zajednicama: MZ Futog, MZ Veternik, MZ Sremska Kamenica, MZ Kać, MZ Kovilj, MZ Šangaj, MZ Petrovaradin, MZ Rumenka, MZ Kisač, MZ Begeč, MZ Budisava, MZ Bukovac, Bangladeš i Veliki rit.

Zainteresovane sugrađanke će imati priliku da saznaju najnovije stručne stavoveu vezi sa dojenjem, ali i negom njihovog deteta.

Predavanja sa radionicama će se održati:

  • 05.12.2018. u Domu zdravlja „Novi Sad“ objekat u Futogu u 09:30 časova
  • 10.12.2018. godine u biblioteci u Sremskim Кarlovcima u 10 časova
  • 11.12.2018. godine u sali Mesne zajednice u Кovilju u 10 časova
  • 11.12.2018. godine u sali Mesne zajednice u Budisaviu 10 časova
  • 12.12.2018. godine u biblioteci u Sremskoj Кamenici u 10 časova
  • 18.12.2018. godine u sali Mesne zajednice u Кaću u 10 časova

Dojenje je najzdraviji početak života. Dojenjem se prenosi toplina, osećaj bezbrižnosti i zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. To je najbolji mogući start života svakog novorođenčeta.

Osnovne preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa su:

  • isključivo dojenje do navršenih 6 meseci života
  • odojčetu ne treba davati zamene za majčino mleko
  • majka treba da doji do druge godine i duže uz pravilnu dohranu

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela. Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti uživotu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, oboljenja srca…

Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojenje traje duže od četiri meseca smanjuje se rizik da beba oboliod infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizikod razvitka alergija. Dojenje nije blagotovorno samo bebi.

Neposredno posle porođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a rađene su studijekoje pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojki i jajnika.


Pozivamo sve trudnice i njihove partnere, ali i one koji to žele da nam se pridruže u učenju.