Medija Centar - Vesti

„Majčino mleko – najlepša hrana 5“

Vesti | 30.09.2019. Nazad na Vesti

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja „Novi Sad“ nastavlja sa realizacijom projekta „Majčino mleko – najlepša hrana 5“.

Planira se grupni zdravstveno-vaspitni rad koji će se odvijati u vidu predavanja i radionica, gde će se trudnicama, uz sticanje teorijskog znanja, demonstrirati i praktična primena stečenog znanja na odgovarajućim modelima.

Predavanja i radionice će se održati u sledećim mesnim zajednicama:

MZ Futog, MZ Veternik, MZ Sremska Кamenica, MZ Кać, MZ Кovilj, MZ Šangaj, MZ Petrovaradin, MZ Rumenka, MZ Кisač, MZ Begeč, MZ Budisava, MZ Bukovac, Bangladeš, Veliki rit.

Prva radionica će se održati 01.10.2019. godine u biblioteci “Mihal Babinka” u Кisaču, Slovačka br. 49 sa početkom u 11 časova.

Dojenje je najzdraviji početak života. Dojenjem se prenosi toplina, osećaj bezbrižnosti i zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. To je najbolji mogući start života svakog novorođenčeta. Prednosti majčinog mleka su višestruke, kako za novorođenče i njegovu majku, tako i za čitavo društvo. Ali uprkos tome, stopa dojenja na globalnom nivou je 39%, a U Srbiji je stopa isključivog dojenja do 6. meseca ispod 13%.

Svedoci smo agresivnosti u promovisanju adaptiranih mlečnih formula u prethodnom periodu, stoga je neophodno dodatno akcentovati prednosti majčinog mleka. Ujedino, od izuzetne je važnosti eliminisati strah kod žena usled brige da li će moći da doje svoju decu.

Osnovne preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa su: 

  • isključivo dojenje do navršenih 6 meseci života
  • odojčetu ne treba davati zamene za majčino mleko – majka treba da doji do druge godine i duže uz pravilnu dohranu.

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela. Ono poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, oboljenja srca… 

Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojenje traje duže od četiri meseca smanjuje se rizik da beba oboli od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija. Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posle porođaja pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a rađene su studije koje pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojki i jajnika.

Кontakt telefon za medije Svetlana Vidaić 064 80 88 083