Medija Centar - Vesti

Međunarodni dan starijih osoba

Vesti | 30.09.2023. Nazad na Vesti

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu, i kod nas, obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Nakon ove inicijative, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1991. godine, u skladu sa rezolucijom 46/91, usvojila principe Ujedinjenih nacija koji se odnose na starije osobe. Na Svetskoj skupštini o starenju 2002. godine usvojen je Madridski međunarodni akcioni plan za starenje kako bi se odgovorilo na mogućnosti i izazove starenja stanovništva u 21. veku i promovisao razvoj društva za sve generacije. Tema ovogodišnje je „Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: kroz generacije”.

Preventivni centar Doma zdravlja „Novi Sad“ uz podršku Gradske uprave za zdravstvo realizuje projekat „Кalendar javnog zdrvlja: Međunarodni dan starijih osoba“ gde će moći kroz Javnu manifestaciju u TC „Merkator“ 02.10.2023. godine od 9 do 12 časova naši sugrađani moći da ustanove visinu šećera iz kapi krvi, prokontrolišu visinu krvnog pritiska i pulsa, izračunaju BMI, tim iz Službe stomatološke zdravstvene zaštite davaće savete o nezi zuba, usne duplje i proteze kao i savete o značaju zdravih stilova života i fizičkoj aktivnosti prilagođenoj njihovoj dobi.

03.10.2023. godine od 9 do 12 časova u MZ „7 juli“ u Udruženju penzionera sprovešćemo obeležavanje Međunarodnog dana starih sa aktivnostima: kontrola šećera iz kapi krvi, merenje visine krvnog pritiska i pulsa, izračunavanje BMI i radionicom koju će voditi kineziolog Ivana Кaćanski iz specijalističke službe Doma zdravlja „Novi Sad“ sa prikazom vežbi za poboljšanje zdravlja naših starijih sugrađana.