Medija Centar - Vesti

Nacionalna nedelja podrške dojenju 2021.

Vesti | 4.10.2021. Nazad na Vesti

Nacionalna nedelja podrške dojenju u našoj zemlji se obeležava svake godine u 40. nedelji, jer toliko sedmica traje trudnoća i time se simbolično ukazuje na trenutak otpočinjanja dojenja. Ove godine se obeležava u periodu od 04. do 10.10.2021. godine sa sloganom: “Zaštita dojenja, zajednička odgovornost”.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti. Dom zdravlja „Novi Sad“ podržava i pomaže majkama da razumeju značaj dojenja i sve zdravstvene benefite koje ono donosi kroz svakodnevne aktivnosti koje sprovodimo kroz rad zaposlenih u službama za zdravstvenu zaštitu žena, dece i patronažnih sestara.