Medija Centar - Vesti

Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba

Vesti | 18.05.2021. Nazad na Vesti

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba koja traje od 17. do 23. maja 2021. godine još jednom podsećamo na značaj higijene usta i zuba.

Za zdrav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i obraza, pravilna ishrana (poželjno je izbegavati slatkiše, razne grickalica kao i česte obroke posle kojih nema higijene) kontrola kod stomatologa jednom godišnje i u zavisnosti od starosti, fluorizacija različitim preparatima fluora. 

Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja koja često nisu vezana samo za usnu duplju. Najčešća oboljenja usta i zuba kao što su karijes i parodontalne bolesti posledica su, između ostalog, i loše oralne higijene. Adekvatna higijena usta i zuba čuva zdravlje i drugih organa kao što su srce i krvni sudovi, bubrezi i zglobovi. Naša Služba stomatološke zdravstvene zaštite može, i ume, da odgovori na sve zahteve naših građana, naši stručnjaci su tu da posavetuju i usmere pacijente kako da adekvatno održavaju higijenu usta i zuba i time smanje mogućnost oboljevanja celokupnog organizma.