Medija Centar - Aktuelnosti

Nastavak projekta „Samomerenje krvnog pritiska“

Aktuelnosti | 23.10.2018. Nazad na Aktuelnosti

Služba patronaže Doma zdravlja “Novi Sad”, pod pokroviteljstvom Uprave za zdravstvo Novi Sad nastavlja realizaciju projekta “Samomerenje krvnog pritiska”. Planirano je predavanja za obolele od hipertenzije za samomerenje i evidenciju dobijenih vrednosti krvnog pritiska.

Zainteresovani sugrađani će moći da provere vrednost krvnog pritiska, da uporede dobijene vrednosti sa vrednostima dobijenim na svom aparatu za merenje TA (koji treba da ponesu sa sobom) i da nauče kako da pravilno evidentiraju izmerene vrednosti krvnog pritiska u kućnim uslovima u knjižicu koju će dobiti.

Predavanja sa radionicom će se održati od 08 do 10 časova:

  • 24.10.2018. godine u Klubu penzionera “Kozara” Futog
  • 24.10.2018. godine u Klubu poljoprivrednika Kisač
  • 01.11.2018. godine u sali Mesne zajednice Paragovo
  • 02.11.2018. godine u sali Mesne zajednice Stari Ledinci
  • 06.11.2018. godine u Mesnoj kancelariji Sremska Kamenica
  • 13.11.2018. godine u sali Mesne zajednice Novi Ledinci

Patronažna služba je sastavni deo Doma zdravlja „Novi Sad“ čiji je zadatak da edukuje Novosađane sa akcentom na trudnice, babinjare, novorođenčad, odojčad, lica starija od 65 godina i obolele od masovnih hroničnih nezaraznih bolesti da prihvate zdravlje kao najveću vrednost, da preuzmu odgovornost i učine potrebne napore kako bi očuvali i unapredili svoje zdravlje.

Hipertenzija je važna zbog toga što sa vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Kako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan.