Medija Centar - Aktuelnosti

NE drogama

Aktuelnosti | 11.07.2018. Nazad na Aktuelnosti

Prevencija zavisnosti od droga, najčešća je, nažalost, tema, nakon dramatičnih medijskih objava o gubicima mladih života usled predoziranja. Međutim, Dom zdravlja „Novi Sad“ jedna je od retkih zdravstvenih ustanova koja može da se pohvali višedecenijskim kontinuiranim radom na prevenciji narkomanije sa učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada.

Adolescenti, odnosno grupa dece starosti od 10-19 godina, pod posebnim su rizikom od eksperimentisanja sa drogama zbog razvojnih specifičnosti tog doba. Takođe, dostupnost nekih narkotika, naročito marihuane i ekstazija (niska cena i laka mogućnost nabavke) u današnje vreme predstavljaju veliki problem. Pored toga, izmenjeni hemijski sastav pojedinih narkotika poput ekstazija, ili kombinacija nekoliko narkotika i alkohola, mogu da imaju fatalne posledice po organizam adolescenta.

Prema rečima dr Dragane Zarić, iz Savetovališta za mlade, ekstazi spada u grupu sintetičkih psihostimulatornih droga i obično se nalazi u obliku malih raznobojnih tableta na čijoj površini su utisnuti različiti simboli (na primer, srce, smajli, logo Ferarija itd). Mladi ih lako nalaze, a niska cena i popust „na veliko“ čine ih još dostupnijim. Najčešće predrasude koje prate upotrebu ekstazija su da ova droga stvara dobro raspoloženje i da ne izaziva zavisnost. Najčešće se konzumira gutanjem tableta ili sisanjem.

Aktivna supstanca u ekstaziju izaziva efekte koji se javljaju 20-90 minuta nakon uzimanja, a mogu da traju i do 4-6 sati. Osoba koja je popila tabletu ekstazija je neuobičajeno živahna, euforična, ima naglašenu potrebu za bliskošću i obično se grli sa svima; rastu temperatura i krvni pritisak, a gubi se osećaj gladi i žeđi, što posebno može da bude opasno usled prekomernog gubitka tečnosti i pregrevanja organizma. Prestankom dejstva ekstazija javlja se osećaj umora i potištenosti.

Posebnu opasnost predstavlja kombinovana upotreba ekstazija i alkoholnih pića zato što ekstazi sakriva dejstvo alkohola, te može doći do trovanja alkoholom. S druge strane, alkohol, kao i ekstazi, dovodi do bržeg gubitka tečnosti (dehidracije), što uz smanjen osećaj žeđi može da prestavlja veliku opasnost.

U poslednje vreme i na našem uličnom tržištu pojavio se ekstazi koji u sebi sadrži petotstruko veću dozu aktivne supstance, a mladima je posebno privlačan zbog produženog dejstva. Ukoliko se kod osobe koja je popila ekstazi primeti grčenje mišića, ili se ona požali na ubrzano lupanje srca, mučninu ili vrtoglavicu, potrebno je odmah pozvati pomoć, a tu osobu izvesti na vazduh, smestiti je u sedeći položaj i davati joj da pije vode. Smrtni slučajevi usled predoziranja ekstazijem nastaju usled pregrevanja organizma, gubitka tečnosti i otkazivanja rada srca.

Upotreba droga se obično vezuje za određenu grupu mladih, muziku koju slušaju ili mesta koja posećuju. Međutim, u praksi se pokazalo da ne postoji tipičan obrazac osobe koja će probati drogu i/ili nastaviti da je koristi – tom opasnošću izložena su u većoj ili manjoj meri sva naša deca.

U prevenciji narkomanije ključnu ulogu imaju roditelji, pre svega kroz jačanje samopouzdanja svoje dece i učenja da zadrže svoj stav i svoju autentičnost i ne pokleknu pod pritiskom „drugara“ da probaju ili uzimaju drogu. Decu je potrebno naučiti i da ukoliko primete bilo kakvo čudno ponašanje, gubitak svesti, grčenje tela ili bilo koji drugi znak kod svog drugara ODMAH pozovu hitnu pomoć i ne napuštaju tu osobu dok medicinska ekipa ne stigne.

Zdravstveni i obrazovni sistem edukuje decu o štetnim dejstvima droga, ali je potreban sistemski odgovor cele zajednice kako bismo u medijima, umesto o tragičnim završecima života mladih usled predoziranja, čitali lepše vesti, naglašava dr Zarić.