Medija Centar - Vesti

Nedelja zdravih zuba

Vesti | 25.03.2019. Nazad na Vesti

Nedelja zdravih zuba od 25.03. do 31.03.2019. pod sloganom: „STOMATOLOG I JA – DVA DRUGARA NAJBOLJA“

Dom zdravlja ”Novi Sad” tradicionalno, trideset godina za redom, učestvuje u zdravstveno promotivnoj kampanji Crvenog krsta Novog Sada – Nedelja zdravih zuba. Ovu manifestaciju obeležavamo u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klinikom za stomatologiju, Predškolskom ustanovom ,,Radosno detinjstvo” i Medicinskom školom ”7.april” a sve pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Novog Sada.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite u ovom periodu će intezivirati svoje zdravstveno vaspitne aktivnosti, koje se inače sprovode tokom cele godine. Posetićemo sve vrtiće i osnovne škole na teritoriji grada , i one na teritoriji opštine Sremski Karlovci, uz organizovanje kreativnih radionica posvećenih oralnom zdravlju. Poklon pakete obezbedila je kompanija “Colgate-Palmolive“.

Centar za preventivnciju Doma zdravlja ”Novi Sad” će zajedno sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite obeležiti ovu akciju 26.03.2019. u „Merkator“ centru od 08.30 do 11 časova gde će se davati stručni saveti o zdravlju usta i zuba i deliti štampani promotivni materijal, takođe će se vršiti i obuka oralne higijene i deliti pokloni od strane firme Oralent-Curaprox. Osim toga, građine će moći da:

  • izmere nivo šećera iz kapi krvi
  • izmere visinu krvnog pritiska
  • izračunaju indeksa telesne mase – BMI

Ovim akcijama želimo da privučemo pažnju što šire javnosti, zbog značaja zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja. Isto tako cilj nam je da informišemo stanovništvo kako se zdravlje vrlo jednostavnim merama može sačuvati i unaprediti.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite svake godine uradi sistematske i preventivne preglede određenih populacionih grupa koji su zakonom propisani. Analizom određenih pokazatelja, koji nam služe za kontrolu praćenja rasprostranjenosti karijesa, možemo da kažemo da su oni još uvek visoki, ako ih poredimo sa zemljama EU, ali postoji tendencija pada u svim populacionim grupama.

Nedelja zdravih zuba