Medija Centar - Vesti

Nedelja zdravih zuba

Vesti | 28.03.2017. Nazad na Vesti

Povodom obeležavanja Nedelje zdravih zuba od 27.03 do 02.04.2017. pod sloganom “I stomatolog je moj lekar” Dom zdravlja “Novi Sad” i ove godine učestvuje u zdravstveno promotivnoj akciji.

Ovu manifestaciju organizuje Gradski Crveni krst, a ovaj datum obeležavamo u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klinikom za stomatologiju, Predškolskom ustanovom ”Radosno detinjstvo”, Medicinskom školom  ”7. april”, Muzejom grada Novog Sada i Muzejom Vojvodine, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo.

Centar za preventivne aktivnosti Doma zdravlja ”Novi Sad” će zajedno sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite, obeležiti ovu akciju 28.03.2017. u objektu ”UNIVEREXPORT” na Spensu od 16 do19h, gde će se davati stručni saveti o zdravlju usta i zuba i deliti promotivni materijal i pokloni od firme Oralent-Curaprox, a takođe  će za sve zainteresovane biti organizovana i obuka oralne higijene.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite u ovom periodu će intezivirati svoje zdravstveno vaspitne aktivnosti, koje se inače sprovode tokom cele godine. Posetićemo sve vrtiće i osnovne škole na teritoriji grada uz organizovanje kreativnih radionica posvećenih oralnom zdravlju.

Ovim akcijama želimo da privučemo pažnju što šire javnosti, zbog značaja zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja. Isto tako cilj nam je da informišemo stanovništvo kako se zdravlje može sačuvati.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite, svake godine uradi sistematske i preventivne preglede određenih populacionih grupa koji su zakonom propisani. Analizom određenih pokazatelja, koji nam služe za kontrolu praćenja rasprostranjenosti kariesa, možemo da kažemo da su oni još uvek visoki ako ih poredimo sa zemljama EU, ali postoji tendencija pada pokazatelja u svim populacionim grupama.