Medija Centar - Vesti

Online predavanje o dojenju 04.11.2021.

Vesti | 2.11.2021. Nazad na Vesti

Služba patronaže Doma zdravlja „Novi Sad“ u saradnji sa Upravom za zdravstvo Grada Novog Sada realizuje projekat „Majčino mleko- najbolja hrana 7“. Pozivamo sve trudnice, njihove partnere i sve one koji žele da uče o dojenju da se u četvrtak 04.11.2021 godine u 11 časova pridruže online predavanju, putem Zoom aplikacije.

Na ovaj vid komunikacije smo se odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije.

Link za priključenje:  https://us02web.zoom.us/j/83671689455?pwd=c1h0RVZ1NUkySG9qcGZDTDBJbFZmQT09

Podrška dojenju se realizuje kroz sva tri nivoa zdravstvene zaštite, ali otpočinje i završava se kroz primarni nivo zdravstvene zaštite. Budući roditelji su još tokom trudnoće usmereni na tim izabranog ginekologa, Školu za trudnice i savetovalište za trudnoću gde formiraju stav o načinu hranjenja deteta kada se rodi. Po izlasku iz porodilišta brigu i nadzor nad porodicom preuzimaju patronažne sestre i tim izabranog pedijatra. Od izuzetne je važnosti da svi zdravstveni radnici u lancu podrške imaju savremena saznanja u vezi sa dojenjem kako bi zajedno slali nedvosmislenu, ujednačenu poruku o praksama koje doprinose i podržavaju razvoj laktacije. Jedan od najvažnijih (ako ne i najvažniji) princip rada zdravstvenih radnika je da prvenstveno ne naškode, ali da bi to bilo moguće moraju da imaju saznanja o savremenim stručnim stavovima u vezi sa dojenjem.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme.