Medija Centar - Saveti lekara

Oprezno sa klimatizacijom

Saveti lekara | 20.07.2015. Nazad na Saveti lekara
Tokom vrelih letnjih dana klima-uređaj nam je neophodan, u to nema sumnje.
Međutim, neadekvatno korišćenje ovih uređaja može loše da utiče na zdravlje. Zbog toga je važno ispoštovati dva osnovna pravila – razlika u temperaturi ne sme da bude veća od pet do sedam stepeni i nikako se ne sme sedeti ispred klime.
Predugo izlaganje hlađenju klima-uređaja i erkodišna na temperaturama koje često variraju i po 15 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu može da izazove mnoge zdravstvene probleme. Najviše su pogođeni disajni organi. Infekcije gornjih disajnih puteva, suv kašalj i povišena temperatura, zatim promuklost i otežani govor, iritacija sluznice oka tipični su simptomi zimskih prehlada, ali i prehlada zbog preteranog hlađenja klima-uređajima. Međutim, zbog preduge izloženosti rashladnom uređaju česta su kočenja i bolovi u zglobovima i mišićima.
Temperaturna razlika koja je veća od pet stepeni deluje kao jedna vrsta stresa na naš organizam. To negativno utiče i na mlade, i na zdrave i na bolesne. Starije osobe i kardiovaskularni i cerebrovaskularni bolesnici su posebno osetljivi. Prelaskom iz tople sredine u veoma rashlađenu prostoriju dolazi do grča krvnih sudova, mišića i neraca, što se odražava na naš organizam – napominje dr Svetlana Malešević.
S druge strane, kada se iz hladne prostorije izađe na vreo asfalt može doći do šoka, jer postoji mogućnost naglog širenja krvnih sudova. Ovakva promena temperature izaziva kolaps, odnosno gubitak svesti, a može da izazove čak i pucanje krvnih sudova, posebno kod starijih osoba.

Zlatna pravila rashlađivanja

  • Prostoriju klimatizujte tako da razlika u temperaturi ne bude veća od pet-sedam stepeni
  • Klimatizovanu prostoriju provetravajte nekoliko puta dnevno
  • Isključite klimu pola sata pre izlaska da biste se prilagodili spoljnoj temperaturi
  • Ako uključujete klimu i noću, neka to bude uređaj koji nije u sobi u kojoj spavate. Temperatura u kojoj se spava ne bi trebalo da bude niža od 22-24 stepena..
  • Filtere čistite redovno, na svake dve nedelje u periodu kada koristite klima-uređaj. Na filterima se skuplja prašina, ali i bakterije koje izazivaju alergije
  • Ova pravila važe i za klima-uređaje u automobilima. Servisirajte ih na 10.000 kilometara