Medija Centar - Foto Galerija

Otvaranje „Čitalačkog kutka“

Foto Galerija | 25.06.2019. Nazad na Foto Galerija

U utorak 25.06.2019. godine svečano je otvoren “Čitalački kutak” prvi ovakve vrste u zemlji koji Dom zdravlja “Novi Sad” otvara u okviru kampanje UNICEF-a “Pozitivno roditeljstvo-dar za ceo život”.

Otvaranje je bilo u našem objektu u Vase Stajića br. 5 u 13 časova, a događaju su osim domaćina, direktora Doma zdravlja “Novi Sad” prim. dr Veselina Bojata, prisustvovale i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović kao i gospođa Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Tokom kampanje UNICEF-a “Pozitivno roditeljstvo-dar za ceo život” biće opremljena dva čitalačka kutka: u objektima u Vase Stajića i na Limanu IV. Međutim, kako grad Novi Sad, snažno i kontinuirano podržava razvoj temeljenih na naučnim saznanjima programa podrške ranom razvoju pod nazivom “Medin čitalački centar” (koje razvijaju članice Novosadske mreže za decu- Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima „Harmonija“ i Filozofski fakultet, Novi Sad), u narednom periodu na sličan način biće opremljeni i svi ostali objekti Doma zdravlja “Novi  Sad”.

U Čitalačkom kutku naći će se knjige za decu od najranijeg uzrasta – od knjiga za bebe, pa sve do slikovnica za predškolce. Osim toga, kutkovi će biti opremljeni informacijama o tome kako se i zašto čita sa decom od najranijih dana. Istovremeno, pedijatri Doma zdravlja “Novi Sad” uspostavljaju praksu „prepisivanja“ recepata za čitanje kojima takođe, informišu roditelje o tome kako se i zašto čita sa decom od prvih dana života.

Iza otvaranja “Čitalačkog kutka” je nastojanje da se podigne svest o tome da zdravstveni sistem, ima ulogu ne samo u zdravstvenom zbrinjavanju i praćenju napredovanja dece, već i u praćenju celokupnog razvoja i podizanju kvaliteta podsticaja koje dete ima u svojoj najbližoj okolini.
Čitanje sa detetom je naučno dokazana praksa koja čini značajne pozitivne efekte na celokupan razvoj. Istovremeno, razvoj veština čitanja sa detetom od rođenja je naučno dokazani način podizanja kvaliteta brige o deci. Jedan od načina na koje zdravstveni sistem može da podrži kvalitet stimulacije razvoja i brige o deci, upravo je promocija čitanja sa detetom od najranijih dana i podrška roditeljima u uspostavljanju rutine čitanja. 

Knjige za “Čitalačke kutkove” tokom ovog meseca, sakupljala su deca iz Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” i nekoliko privatnih predškolskih ustanova. Osim toga, određeni broj knjiga donirao je i Kreativni centar kao podršku razvoju ove kvalitetne roditeljske prakse. Knjige za bebe poklon su Medinog čitalačkog centra.