Medija Centar - Aktuelnosti

Polno prenosive bolesti

Aktuelnosti | 18.07.2018. Nazad na Aktuelnosti

Mada samo ime to sugeriše, polno prenosive infekcije ne dobijaju se isključivo putem polnog odnosa. Postoje one koje se prenose putem krvi i sa majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja (HIV infekcija, hepattis B i C). Neke infekcije moguće je preneti i putem kontaminiranih peškira, garderobe itd, dok je HPV infekciju moguće  dobiti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom.

Nekada se tegobe usled polno prenosivih infekcija javljaju mesecima ili godinama nakon zaražavanja, osoba ne zna da je inficirana, te postoji rizik da prilikom nezaštićenih polnih odnosa bolest prenese svojim seksualnim partnerima.

Kada se jave, simptomi mogu da se kreću od pojačane vaginalne sekecije specifične boje i mirisa, bola ili krvarenja prilikom polnog odnosa kod ženskih osoba, dok se i kod muškaraca i žena mogu pojaviti svrab ili osip u predelu polnih organa, promene u vidu bradavica ili plikova, tamna mokraća neprijatnog mirisa ili osećaj pečenja prilikom mokrenja.

Kondom je i dalje suverena zaštita protiv najvećeg broja polno prenosivih infekcija, kaže dr Dragana Zarić, iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja „Novi Sad“, a „to se meni ne može desiti“, „kondom je skup“, „kondom smanjuje doživljaj“ ili „kondom ionako puca“ možda su i najčešće zablude zbog koje se izbegava korišćenje zaštite.

Polno prenosive infekcije su grupa oboljenja koja je još uvek praćena nizom predrasuda koje se rađaju iz straha i neznanja. Takođe, postoji sklonost da se očekuje da tegobe prođu same od sebe, što naravno nije moguće. Iz tog razloga potrebno je naglasiti da se ženske osobe starosti 15 i više godina obraćaju svom izabranom lekaru ginekologu u Domu zdravlja, dok se muškarci, do kraja srednje škole, obraćaju svom izabranom pedijatru koji ih upućuje urologu, a odrasle muškarce urologu upućuje izabrani lekar opšte medicine/medicine rada. Lekaru se javljamo i ukoliko nemamo tegobe, ali ih ima naš seksualni partner.

Štiteći prvenstveno sebe i koristeći zaštitu, odnosno insistirajući da je partner koristi, smanjujemo rizik od zaraze i borbe sa tegobama koje u nekim slučajevima, osim nelagode, sa sobom nose ozbiljne probleme i doživotne posledice.