Medija Centar - Vesti

“Pomozi, ne oklevaj 2019”

Vesti | 13.12.2019. Nazad na Vesti

Dom zdravlja “Novi Sad” nastavlja sa projektom “Pomozi, ne oklevaj 2019” koji smo pokrenuli pre godinu dana, a koji se bavi pružanjem prve pomoći kod srčanog zastoja.

Porast kardiovaskularnih oboljenja i srčani zastoj, kao jedan od ozbiljnih problema u društvu, zahtevaju sistematičan pristup. Mere prve pomoći kod srčanog zastoja koje su primenjene na brz i kvalitetan način u velikoj meri smanjuju stopu smrtnosti i stepen komplikacija, te je iz tog razloga potrebno uraditi što širi obuhvat edukacije građana, kako o brizi o sopstvenom zdravlju, tako i o merama i tehnikama koje je potrebno primeniti u slučaju srčanog zastoja. Primeri iz života nam ukazuju da od srčanog zastoja umiru i mlađe osobe, te smo zato kao ciljnu grupu odabrali učitelje, nastavnike i profesore srednjih i osnovnih škola. Bez obzira na razvoj urgentne medicine i novih tehnologija, kompresije grudnog koša i veštačko disanje u srčanom zastoju su nezaobilazna karika u lancu spasavanja i zato je potrebno da što veći broj građana Novog Sada bude osposobljen za primenu ovih veština i tehnika.

Кroz ovaj projekat kandidati bi trebalo da usvoje znanja o isporuci pravilnih i kvalitetnih kompresija grudnog koša i pružanju pravilnog udisaja, o bočnom položaju, šta i koliko znači za osobu koja je bez svesti, a diše, na koji način razgovarati sa operaterima stručnih spasilačkih službi. Jedan procenat građana Novog Sada ne zna brojeve telefona spasilačkih službi, a jedan broj građana ne ume da vodi komunikaciju pri pozivanju Službe hitne medicinske pomoći. Primenom ovih mera prve pomoći kod srčanog zastoja, kupujemo vreme za unesrećenog i u velikoj meri olakšavamo rad stručnih spasilačkih ekipa, a samim tim i podižemo procenat uspešnosti kardio pulmonalne reanimacije (kompresija grudnog koša i veštačko disanje).

Moramo uticati na lanac spasavanja, tako što ćemo svaku kariku ponaosob edukovati i vežbati. Кoliko je svaka karika jaka, toliko je jak i lanac spasavanja.

Obuka se izvodi u grupama sa po 20 kandidata, u trajanju od 3 školska časa, nakon čega sledi aktivna diskusija između predavača i učesnika obuke kroz pitanja i odgovore. Na kraju obuke se radi test od 20 pitanja.

U izvođenju obuke, koja je koncipirana na praktičnom vežbanju (2 časa), demonstraciji i predavanju (1 čas) učestvuje jedan lekar specijalista opšte medicine i 2 instruktora/predavača koji poseduju licence Ministarstva zdravlja Republike Srbije za izvođenje obuke iz prve pomoći.

Opšti cilj projekta jeste:

  • Smanjiti stopu smrtnosti i stepen komplikacija kod srčanog zastoja
  • Prva pomoć u zadesnim stanjima

Pojedinačni ciljevi:

  • Bezbedan pristup unesrećenom
  • Prepoznati srčani zastoj
  • Procena svesti i disanja
  • Primena kvalitetnih kompresija grudnog koša
  • Izvođenje pravilnog veštačkog disanja
  • Poziv Službi hitne medicinske pomoći
  • Postavljanje unesrećenog u bočni položaj

Planiramo da kroz ovaj vid obuke prođe 160 učitelja, nastavnika i profesora.