Medija Centar - Saveti lekara

Pravilno držanje

Saveti lekara | 4.10.2019. Nazad na Saveti lekara

Dana 25.09.2019. godine u objektu Domu zdravlja na Novom Naselju, na Odeljenju fizikalne medicine i rehabilitacije, naše kolege održale su čas edukativnog karaktera o lepom držanju, istezanju i vežbanju. Zajedno sa njima vežbalo je 27 mališana iz vrtića „Vendi“, koji su učili o pravilnom položaju ramena, kukova i kolena, istezanju mišića i u 90 aktivnih minuta imali su priliku da se pomalo upoznaju sa radom fizioterapeuta.

Ko je fizioterapeut i šta on radi?

Na ovakva i još brojna druga pitanja, kolege su odgovarale sa velikom pažnjom i veoma posvećeno, te je našim mališanima objašnjeno da su fizioterapeuti medicinski radnici koji se bave prevencijom i lečenjem različitih stanja i oboljenja aparata za kretanje, planiraju lečenje i ocenjuju njegovu uspešnost.

Na pitanje da li im se dopada kineziterapijska sala, odgovarali su sa osmehom i mahom potvrdno, sa obrazloženjem da nisu uplašeni kao kod doktora i da se tu uvek nešto dešava.

Suštinu su shvatili – a to je važnost pokreta i kretanja, kao i promene koje se dešavaju ukoliko se pomenuto ne primenjuje dovoljno.

Kroz šalu i vežbice, pokušali smo da im skrenemo pažnju na važnost pravilnog držanja i sedenja, kao i da pokažemo zanimljivu stranu fizičke aktivnosti.

Na neko vreme zaboravljene su video igrice, računari, mobilni telefoni i internet, pa su se stegle pesnice, protegle kičme i razmrdala kolena.

Šta su naučili i kako im je bilo pitaćemo ih naredne godine, kada dođu da nas pozdrave pre nego što sednu u školske klupe.

Bilo je uživanje raditi i igrati se u isto vreme, stoga se i mi zahvaljujemo njima što su nas podsetili koliko naš posao ume da bude kreativan i zabavan.

Radujemo se sledećem druženju.