Medija Centar - Vesti

Predavanja o dojenju u Veterniku i Kaću

Vesti | 29.10.2019. Nazad na Vesti

U Domu zdravlja „Novi Sad“ nastavljamo realizaciju projekta „Majčino mleko najbolja hrana“ koji traje već pet godina. Projekat obuhvata održavanje radionica u prigradskim naseljima za buduće majke i očeve i sve one osobe koje žele da steknu dodatna znanja u vezi sa dojenjem.

Zakazane su radionice u sledećim mestima:

  • 30.10.2019. Mesna zajednica Veternik, Ive Lole Ribara br. 1, u 11 h
  • 31.10.2019. Mesna zajednica Kać, Kralja Petra I br. 2, u 10 h

Dojenje je mnogo više od hranjenja. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti. Veoma je važno da se, tokom boravka u porodilištu, majka i novorođenče ne razdvajaju, jer majka tada može podojiti dete čim se ono probudi. Primena anestezije tokom porođaja (opšta ili epiduralna) ne predstavlja prepreku za rani početak dojenja.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme.