Medija Centar - Vesti

Prevencija kardiovaskularnih oboljenja u adolescentskom dobu

Vesti | 24.11.2022. Nazad na Vesti

U toku je realizacija projekta „Prevencija kardiovaskularnih oboljenja u adolescentskom dobu“ koji se radi uz podršku Gradske uprave za zdravstvo.

Osnovne teme grupnog zdravstveno vaspitnog rada biće upoznavanje sa kardiovaskularnim oboljenjima, vidovima njihovog ispoljavanja, rasprostranjenošću, faktorima rizika i posledicama po zdravlje, štetnim navikama koje mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih oboljenja i načinima za odupiranje usvajanju ovih štetnih navika.

Projekat se realizuje u 6 osnovnih škola na teritoriji grada Novog Sada: OŠ “Кosta Trifković“, OŠ „Vasa Stajić“, OŠ „Veljko Petrović“, OŠ „Svetozar Marković Toza“, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i OŠ „Nikola Tesla“.

Кardiovaskularne bolesti su zajednički naziv za grupu oboljenja srca i krvnih sudova, koje su posledica akumulacije masnih naslaga u zidu arterija različitih organa (srca, mozga, bubrega, okaitd) i stvaranja okluzija.

Ekspanzivna industrijalizacija dovela je do značajnih promena u načinu života, te je kao posledica sedentarnih navika, nedostatka fizičke aktivnosti, neadekvatne ishrane i rastuće stope korišćenja duvanskih proizvoda i alkoholnih pića prethodnih decenija prisutan trend porasta hroničnih nezaraznih oboljenja, među kojima se posebno izdvajaju kardiovaskularne bolesti.

Poznavanje faktora rizika i mehanizma njihovog dejstva na nastanak i razvoj oboljenja od ključnog su značaja za planiranje i sprovođenje preventivnih strategija. Američka asocijacija za srce klasifikovala je faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja u tri osnovne kategorije:

  • Nepromenljivi faktori rizika: starija životna dob, muški pol, pozitivna porodična istorija
  • Promenljivi faktori rizika: pušenje duvana, hiperholesterolemija (povećanje ukupnog i/ili LDL holesterola), hipertriglicerinemija, hipertenzija, fizička neaktivnost, prekomerna telesnamasa, dijabetes mellitus
  • Doprinoseći faktori rizika: stres, konzumacija alkoholnih pića, neadekvatna ishrana. S obzirom na to da se u adolescentnom uzrastu usvaja značajan broj promenljivih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, pre svega neadekvatne navike u ishrani i pušenje duvana, prevencija kardiovaskularnih oboljenja trebalo bi da otpočne u ovom uzrastu.