Medija Centar - Vesti

Projekat “Edukacija adolescentkinja u cilju prevencije maloletničke trudnoće”

Vesti | 30.08.2023. Nazad na Vesti

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada realizuje projekat “Edukacija adolescentkinja u cilju prevencije maloletničke trudnoće” serijom predavanja u našem Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja u Almaškoj 4.

Predviđena su predavanja za adolescentkinje od 15 do 19 godina života, a sve u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih budući da je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije  ”Dr Milan Jovanović Batut” broj maloletničkih trudnoća i abortusa u Srbiji znatno veći od zvaničnog. U svakodnevnom preventivnom i savetodavnom radu u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja beleži se veći broj maloletničkih trudnoća kod devojaka mlađih od 19 godina, što ranije nije bio slučaj.

Trudne adolescentkinje suočavaju se sa mnogo više problema od žena kod kojih je trudnoća željena i planirana. Edukacijom se predviđa pravilna upotreba metoda zaštite od trudnoće, polno prenosivih bolesti koje se mogu videti u praksi i najčešće predstavljaju uzrok neplodnosti u odrasloj dobi, kao na primer lečenje hlamidije, prekancerske lezije koju detektujemo i kod devojaka od 17 godina.

Predavanja se organizuju svakog četvrtka od 18 časova, počevši od 07.09.2023. godine, pa do kraja projekta koji će biti u decembru ove godine.

Budući da seksualno obrazovanje i vaspitanje i dalje izostaje u školama, a da predstavlja veliki problem, projektom je obuhvaćena edukacija učenika medicinske škole ,,7. april“, Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj br. 1 kao i mladih iz Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, a sve zahvaljujući podršci njihovih vaspitača i nastavnog kadra. Zainteresovani se mogu javiti na telefon 021/4879657 ili na e-mail toncic.sanja@dzns.rs ili doći na konsultacije u prisustvu jednog od roditelja, ili sa partnerom, u Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja u Almaškoj 4.