Medija Centar - Vesti

Projekat “Program podrške roditeljstvu kroz masažu beba” 

Vesti | 18.10.2022. Nazad na Vesti

Od srede 19.10.2022. godine počinje realizacija projekta “Program podrške roditeljstvu kroz masažu beba” koji realizuju međunarodno sertifikovani instruktori IAIM programa.

Služba patronaže Doma zdravlja “Novi Sad” u okviru Centra za reproduktivno zdravlje, planira grupni zdravstveno-vaspitni rad kojim ćemo obuhvatiti populaciju roditelja i njihovih odojčadi. Program obuhvata 5 grupnih susreta. Planirano je da se realizuje 5 ciklusa programa do kraja godine (ukupno 50 susreta) i to:

  • 3 ciklusa u Centru za reproduktivno zdravlje
  • 2 ciklusa u romskom naselju Veliki rit.

Grupe bi činili roditelji i njihova deca u periodu odojčeta (starosti do godinu dana).

Po završetku Programa roditelji dobijaju štampani edukativni materijal koji obuhvata pokrete, reflekse i savete.

Zainteresovani roditelji mogu da se prijave na telefon 064/8088181 svakog radnog dana od 07 do 20 časova.

IAIM program je prepoznat kao odličan alat za podršku porodicama (bez obzira na rod, nacionalnu ili versku pripadnost), promoviše zajedničko roditeljstvo i uključenost oba roditelja, umanjuje osećaj izolovanosti i pruža priliku za stvaranje novih prijateljstava i vršnjačke podrške, svi su uključeni i svi uče, a što je najvažnije jednostavan je program podrške roditeljima dece u periodu ranog razvoja.

Pored navedenih prednosti moramo da istaknemo očuvanje mentalnog zdravlja i prevenciju razvoja poremećaja kao jednu od najznačajnijih prednosti ovog programa. Tokom perioda trudnoće buduće majke imaju osećaj pripadnosti grupi zahvaljujući pohađanju časova u Školi za trudnice. Polivalentne patronažne sestre obilaze porodice u periodu nakon izlaska iz porodilišta 5 puta i nakon toga još 2 puta u periodu odojčeta, ali smo utvrdili da ova dinamika nije dovoljna da podržimo mlade roditelje koji se suočavaju sa poteškoćama u roditeljstvu. Кada na sve izazove kojima su roditelji do sada bili izloženi dodamo nesigurnost današnjeg vremena, nameće se obaveza da kreiramo i realizujemo programe koji će biti podrška roditeljima u prvih godinu dana života deteta, kada postoji najveći rizik od razvoja postpartalne depresije.