Medija Centar - Vesti

Projekat “Zdrava hrana od bolesti brana 2023”

Vesti | 24.12.2023. Nazad na Vesti

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Zdrava hrana od bolesti brana 2023”.

Ishrana je jedan od važnih činilaca koji uslovljava dobro ili loše zdravlje i utiče na radnu sposobnost i dužinu ljudskog života. Potrebno je oko 40 hranljivih materija da bi čovek bio zdrav. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ kod dece u Srbiji uzrasta od 7 do 14 godina prevalencija prekomerne težine povećana je sa 30.7% u 2015. godini na 34,8% u 2019. godini. Jedna od posledica nepravilne ishrane je gojaznost koja dovodi do nastanka brojnih bolesti: povišen krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, problemi sa zglobovima, smetnje disanja…

Poslednjih godina XX veka, svest o štetnosti gojaznosti i idealizacija mršavosti značajno je menjala navike u ishrani, pre svega mladih npr. anoreksija: gubitak telesne težine kod devojaka, manoreksija (muškarac opterećen idealnom telesnom težinom), bulimija: predstavlja pogrešne navike u ishrani i poremećaj hranjenja.

Svi ovi poremećaji predstavljaju veliki problem sadašnjice.

Projekat je podrazumevao edukacije koje su se realizovale u periodu septembar –decembar 2023. godine u sledećim osnovnim školama: „Đorđe Natošević“, „Кosta Trifković“, „Petefi Šandor“, „Vasa Stajić“ Novi Sad. Zatim, osnovne škole „ Mihajlo Pupin“ Veternik, „ Jovan Dučić“ Petrovaradin, „Đura Jakšić“ Кać i „ Ljudovit Štur“ Кisač.