Medija Centar - Vesti

Projekat “Zdravi i snažni bez steroida”

Vesti | 3.10.2023. Nazad na Vesti

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Zdravi i snažni bez steroida”. Projektom je obuhvaćena Tehnička škola ‚‚Mileva Marić Ajnštajn”.

Steroidi predstavljaju grupu lekova koja sadrži supstance slične hormonima. Anabolički steroidi (tehnički ispravno ime je anabolički androgeni steroidi – AAS) su sintetički derivati muških polnih hormona. Steroidi su najpoznatiji lekovi koji se koriste kao doping. AAS se koriste u cilju izgradnje mišićne mase, poboljšanja fizičkih performansi i izgleda. Većina korisnika steroida su mlađe muške osobe, uglavnom sportisti. Dokazano je da češće koriste steroide sportisti u čijem sportu je potrebna veća izdržljivost (plivanje, biciklizam i trčanje).

Adolescenti ih koriste da bi ubrzali početak puberteta i fizičko sazrevanje, a oba pola ga koriste u svetu mode kako bi poboljšali svoj fizički izgled. Steroidi se uzimaju oralno u vidu tableta ili se daju direktno u mišić. Određen broj korisnika steroide koristi u kombinaciji sa stimulansima, antidepresivima, lekovima protiv bolova, antiinflamatornim lekovima… Кod zloupotrebe steroida dolazi do pojave akni po koži, naglog porasta i razvoja mišića („preko noći“), zadržavanja tečnosti, žutice (žuta prebojenost kože i beonjača), opadanje kose, nagle promene raspoloženja (od depresije do agresije). Pored nekontrolisane agresije i nasilničkog ponašanja česte su patološke epizode ljubomore, paranoična razdražljivost i osećaj nepobedivosti i svemoći. Zloupotreba steroida kod adolescenata dovodi do usporenog rasta, uporne glavobolje, mučnine i povraćanja, bolova u kostima i problema sa urinarnim sistemom i sistemom organa za varenje. Duža i nekontrolisana upotreba steroida dovodi do oštećenja jetre (ciroza, rak i žutica) i bubrega. Prekomerna upotreba steroida ili predoziranost mogu da dovedu do smrtnog ishoda. Uticaj na reproduktivni sistem: kod muškaraca dovodi do povećanja ženskih polnih hormona i do feminizacije (uvećanje prostate, uvećanje grudi, sterilitet, atrofija testisa, seksualna disfunkcija i ćelavost), kod žena-poremećaj menstrualnog ciklusa, produbljivanje glasa, ćelavost, oštećenje fetusa, sterilitet, povećana maljavost, smanjenje dojki i oticanje genitalija.

Suplementi su dodaci hrani koje unosimo u naš organizam jer ih ne možemo dobiti u dovoljnoj količini prirodnim putem iz svakodnevne hrane. Suplementi NISU zamena za obrok, nego njegov dodatak. Sportisti moraju znati da ih korišćenje suplemenata izlaže realnom riziku pozitivnog doping ishoda. Sportisti koji misle da im trebaju suplementi moraju prvo da se konsultuju sa sportskim stručnjacima kao što su sportski nutricionisti ili sportski lekari da bi bili posavetovani da li svoje potrebe mogu zadovoljiti putem pravilne ishrane.

DOPING je svako nedozvoljeno korišćenje određenih lekova, pojedinih suplemenata i pribegavanje nekim metodama sa ciljem da se poboljša sportski učinak i rezultati. Neki lekovi ili suplementi (vitamini, minerali, proteini) iz apoteke ili supermarketa mogu da sadrže zabranjene supstance čak i ako na etiketi piše da je proizvod “u potpunosti prirodan”.