Medija Centar - Vesti

„Reaguj danas za zdravije sutra“

Vesti | 13.11.2018. Nazad na Vesti

Dom zdravlja „Novi Sad”, treću godinu za redom, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”.

Cilj projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Povodom obeležavanja 14. novembra – Svetskogdana borbe protiv dijabetesa, u prostorijama radnih organizacija na područjugrada Novog Sada i Doma zdravlja “Novi Sad” održaće se 12 preventivnih zdavstvenih akcija.

Prva od akcija će se održati u sredu 14. novembra, a sledeća u petak 30. novembra 2018. u periodu od 08 do 10 časova u prostorijama upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara br. 75.

Svaka akcija sastoji se od sledećih segmenata:

  • Prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu
  • Pregled (merenje krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI)
  • Određivanje vrednosti šećera u krvi
  • Popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti
  • Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u 30. oktobra 2018. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa.

U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori. Negenetski faktori u koje ubrajamo gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, fizička neaktivnost, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima suposebno značajni, jer zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može daspreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.