Medija Centar - Vesti

„Reaguj danas za zdravije sutra”

Vesti | 22.09.2017. Nazad na Vesti

Dom zdravlja „Novi Sad”, drugu godinu za redom, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”.

Cilj projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u julu 2017. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa. U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori, pri čemu su negenetski faktori: gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, sedalni način života, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima. Zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

U susret 14. Novembru – Svetskom danu borbe protiv dijabetesa planiramo da održimo 10 akcija u prostorijama radnih organizacija i mesnih zajednica grada Novog Sada.

 

Načelnik Službe opšte medicine

Prim. dr Tatjana Egić