Medija Centar - Vesti

„Reaguj danas za zdravije sutra”

Vesti | 12.10.2017. Nazad na Vesti

U okviru projekta „Reaguj danas za zdravije sutra” koji  Dom zdravlja „Novi Sad” uz podršku Gradske uprave za zdravstvo sprovodi drugu godinu za redom, dana 13.10.2017. od 08.00 do 10.00. časova u upravnoj zgradi Doma zdravlja “Novi Sad” održaće se akcija čiji je cilj otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u julu 2017. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. Godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa. U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori, pri čemu su negenetski faktori: gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, sedanterni način života, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima posebno značajni. Zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može da spreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

Akcija obuhvata:

  • Merenje krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i  izračunavanje Indeksa telesne mase i stepena uhranjenosti
  • Određivanje vrednosti ŠUK-a
  • Popunjavanje Upitnika za procenu rizika za nastanak šećerne bolesti tip 2 koji je načinila Republička stručna komisija za dijabetes Ministarstva zdravlja Srbije.
  • Prezentaciju  o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu
  • Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

 

Pridružite nam se i proverite svoj rizik za nastanak šećerne bolesti.

Načelnik Službe opšte medicine

Prim. dr Tatjana Egić