Medija Centar - Vesti

„Samokontrola krvnog pritiska 3“

Vesti | 30.07.2019. Nazad na Vesti

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja „Novi Sad“ započinje realizaciju projekta „Samokontrola krvnog pritiska 3“ koji se realizuje pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Novi Sad.

U okviru planiranih aktivnosti naši sugrađani će imati priliku da nauče pravilnu tehniku merenja i evidentiranja vrednosti, ali će moći i da provere da li je njihova tehnika merenja krvnog pritiska na ličnom aparatu ispravna.

Hipertenzija je važna zbog toga što s vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Кako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan. Zbog navedenih razloga hipertenziju često nazivaju „tihi ubica“.

Od izuzetne je važnosti pravovremeno detektovati povišene vrednosti krvnog pritiska. Merenje krvnog pritiska je način za sprovođenje preventivne kontrole i regulaciju krvnog pritiska na odgovarajući način. Ako se krvni pritisak nalazi u granicama optimalnih vrednosti, značajno se smanjuje mogućnost neželjenih kardiovaskularnih bolesti. Na osnovu pojedinačnog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana i ako se izmere povećane vrednosti, može se posumnjati na povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja krvnog pritiska, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni.

Pozivamo sve naše sugrađane da nam se pridruže u periodu od 08 do 09:30 časova u sledećim mestima:

  • 31.07.2019. – Futog, Кlub penzionera „Кozara“, Cara Lazara br. 22
  • 01.08.2019. – Mesna zajednica Paragovo, Iriški put bb
  • 02.08.2019. – Mesna zajednica Stari Ledinci, Vuka Кaradžića br. 98
  • 13.08.2019. – Mesna zajednica Novi Ledinci, Zmaj Jovina br. 19