Medija Centar - Saveti lekara

Savetovalište za mlade – 1. decembar

Saveti lekara | 30.11.2016. Nazad na Saveti lekara

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” obeležiće 1.12.2016. Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Udruženjem “Crvena linija”, gimnazijom “Jovan Jovanović Zmaj”, Srednjom muzičkom školom “Isidor Bajić” i Domom učenika srednjih škola “Brankovo kolo” sledećim manifestacijama koja će se održati u četvrtak, 1.12.2016. godine:

  • U Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, sa početkom u 12 časova i 30 minuta. Na tribini će o HIV infekciji govoriti Radmila Zobenica, savetnik u DPST u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i Goran Kljajić, predsednik udruženja “Crvena linija”
  • U Domu učenika srednjih škola “Brankovo kolo”, sa početkom u 19 časova i 30 minuta. Na tribini će o HIV infekciji govoriti Mr sci. med. Dragana Zarić iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” i Goran Kljajić, predsednik udruženja “Crvena linija”. Gosti tribine biće i učenici Srednje muzičke škole “Isidor Bajić”.

Ove godine Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obeležava se pod sloganom „End AIDS by 2030“. Moto ove kampanje je da se svetska javnost podseti na jedan od Milenijumskih ciljeva održivog razvoja, a to je da se do 2030. godine okonča epidemija infekcije HIV virusom. Tog dana Svetska zdravstvena organizacija objaviće nove preporuke za ostvarenje ovog cilja, među kojima su nove metode testiranja na HIV virus, metode lečenja koje su prilagođene potrebama ljudi u zavisnosti od njihovih kulturoloških i socioekonomskih razlika, kao i uvođenje širokog spektra mera za prevenciju HIV infekcije. Prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a u svetu sa HIV-om živi 36,7 miliona osoba. Procenjuje se da je u svetu u 2015. godini virusom HIV-a zaraženo oko 2,1 milona ljudi, od toga oko 240.000 dece mlađe od 15 godina. Od 1981. godine kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, od posledica infekcije HIV virusom umrlo je oko 35 miliona ljudi.

Pozivamo Vas da ove godine zajedno obeležimo 1. decembar, Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, kako bismo mladima u Novom Sadu poslali poruku o neophodnosti posedovanja znanja i veština o prevenciji ove neizlečive bolesti i smanjili stepen stigmatizacije i diskriminacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV/AIDS-om